Turcia critică SUA și susține că prețul aeronavelor F-35 va crește ca urmare a excluderii ei din program

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Turcia atrage atenția că excluderea ei din programul F-35 va duce la creșterea costului programului și a prețului aeronavelor.

Astfel, prin vocea lui Ismail Demir, directorul Industriei de Apărare din Turcia, Ankara critică Statele Unite ale Americii și își reiterează poziția cu privire la faptul că achiziția sistemelor rusești S-400 nu reprezintă niciun pericol pentru NATO și pentru secretele programului F-35.

Achiziția de către Turcia a sistemelor de apărare aeriană S-400 din Federația Rusă a determinat Washingtonul să excludă unilateral Turcia din programul F-35. Ankara era atât cumpărător, cât și producător de componente pentru aeronavele de generația a V-a.

Ismail Demir susține că excluderea companiilor turcești din programul F-35 va ridica costul programului cu aproximativ 600 de milioane de dolari. Mai mult, șeful industriei de apărare din Turcia afirmă că va fi afectat și costul pe unitate al aeronavelor. Potrivit acestuia, costul pe unitate al unui F-35 va fi mai scump cu între 7 milioane de dolari și 9 milioane de dolari.

„Odată cu excluderea companiilor noastre (n.r. - din programul F-35), va exista o creștere între aproximativ 7 milioane cd dolari și 9 milioane de dolari a costului pe unitate pentru aeronavele F-35", a spus Ismail Demir, citat de Daily Sabah. Acesta a adăugat că toți partenerii programului vor fi afectați nu doar Turcia.

 

Pentagonul susține contrariul

 

Directorul Industriei de Apărare din Turcia a criticat preocupările SUA cu privire la utilizarea sistemelor S-400 de către țara sa. Acesta a adăugat că turcii vor proteja atât S-400, cât și F-35, menționând că și partea rusă și-a manifestat îngrijorarea. Totodată, Demir a mai precizat că e optimist în ceea ce privește reluarea dialogului dintre Ankara și Washington. 

Afirmațiile lui Demir sunt însă în contradictoriu cu un anunț din 2019 al Pentagonului care preciza că prețurile aeronavelor din program vor scădea. Astfel, F-35A, cea mai comună versiune a avioanelor, va costa 82,4 milioane de dolari în 2020, urmând să scadă la 79,17 milioane de dolari în 2021 și la 77,9 milioane în 2022.

 

Turcia și SUA, o relație complicată în programul F-35

 

DefenseRomania a anunţat încă de săptămâna trecută că Washingtonul a autorizat US Air Force să utilizeze și să opereze șase avioane F-35 Lightning II construite pentru Turcia.

Cele șase avioane F-35 Lightning II, care vor intra în serviciul US Air Force, au fost fabricate, dar niciodată livrate Turciei, Ankara fiind suspendată din program.

SUA susțin că sistemul S-400 ar putea fi folosit de Rusia pentru a obține detalii clasificate despre avion și este incompatibil cu sistemele NATO.

În ciuda suspendării unilaterale din programul F-35, Turcia precizează că va continua să producă componente pentru aeronavele de generația a V-a până în 2022.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel