Turcia caută parteneri pentru proiectul primului său avion de luptă invizibil, TF-X

S.I. Catalin / 14 ian 2020 / 15:11

Companiile aerospaţiale turcești au invitat Malaezia să se alăture programului avionului de vânătoare TF-X, în urma suspendării Ankarei din programul avionului american F-35, relatează Defensenews.

Temel Kotil, CEO al Turkish Aerospace Industries (TAI), a declarat că acum așteaptă un răspuns din partea Malaeziei. Anul trecut, TAI a semnat un memorandum cu mai multe țări asiatice pentru a produce în comun componente pentru avionul TF-X.

TAI consideră, de asemenea, Indonezia, Pakistanul, Bangladeshul și Kazahstanul ca potențiali parteneri sau cumpărători ai viitoarelor avioane de vânătoare TF-X.

Între timp, guvernul turc vrea să reînvie discuțiile cu compania britanică Rolls-Royce pentru proiectarea și producția de TF-X. Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a declarat în decembrie că Ankara încearcă să refacă o înțelegere cu producătorul britanic Rolls Royce pentru a construi motoarele pentru TF-X, primul avion de luptă produs de industria turcă de apărare. Dar Turcia trebuie să aleagă mai întâi motorul pentru TF-X și apoi să finalizeze proiectarea completă a aeronavei, proces aflat încă în derulare.

Acordul de 100 de milioane de lire sterline (131 milioane USD) dintre Rolls-Royce și producătorul turc Kale Group a fost amânat momentan, pe fondul incertitudinii privind transferul de tehnologie.

 

Acord de 100 de milioane de lire sterline între Kale Group și Rolls-Royce

 

În octombrie 2016, Rolls-Royce s-a angajat într-un parteneriat de producţie cu Turcia. Propunerea companiei britanice a inclus, de asemenea, un centru de producție în Turcia pentru fabricarea de motoare destinate avioanelor TF-X, precum și pentru elicoptere, tancuri și rachete.

Cu un an înainte de asta, în octombrie 2015, a fost semnat un memorandum între Turcia și Rolls-Royce pentru know-how tehnologic și o unitate de producție, precizează Defense News.

Acordul cu Marea Britanie pentru proiectul avionului de luptă de generaţia a 5-a, TF-X a fost semnat în 2017, dar a fost pus efectiv în așteptare în martie, din cauza dezacordurilor asupra proprietății intelectuale. Compania britanică Rolls Royce și compania turcă de apărare Kale şi-au propus să finalizeze acest proiect în 2023, deși Erdogan a spus luna trecută că probabil va dura cinci sau șase ani până realizarea acestui proiect.

Tot în 2017, BAE Systems și Turkish Aerospace Industries, principalul contractant al TF-X, au semnat un acord de 125 de milioane de dolari pentru a colabora la prima fază de dezvoltare a avionului de luptă de generație a cincea.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy