Turcia caută parteneri pentru proiectul primului său avion de luptă invizibil, TF-X

S.I. Catalin |
Data publicării:

Companiile aerospaţiale turcești au invitat Malaezia să se alăture programului avionului de vânătoare TF-X, în urma suspendării Ankarei din programul avionului american F-35, relatează Defensenews.

Temel Kotil, CEO al Turkish Aerospace Industries (TAI), a declarat că acum așteaptă un răspuns din partea Malaeziei. Anul trecut, TAI a semnat un memorandum cu mai multe țări asiatice pentru a produce în comun componente pentru avionul TF-X.

TAI consideră, de asemenea, Indonezia, Pakistanul, Bangladeshul și Kazahstanul ca potențiali parteneri sau cumpărători ai viitoarelor avioane de vânătoare TF-X.

Între timp, guvernul turc vrea să reînvie discuțiile cu compania britanică Rolls-Royce pentru proiectarea și producția de TF-X. Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a declarat în decembrie că Ankara încearcă să refacă o înțelegere cu producătorul britanic Rolls Royce pentru a construi motoarele pentru TF-X, primul avion de luptă produs de industria turcă de apărare. Dar Turcia trebuie să aleagă mai întâi motorul pentru TF-X și apoi să finalizeze proiectarea completă a aeronavei, proces aflat încă în derulare.

Acordul de 100 de milioane de lire sterline (131 milioane USD) dintre Rolls-Royce și producătorul turc Kale Group a fost amânat momentan, pe fondul incertitudinii privind transferul de tehnologie.

 

Acord de 100 de milioane de lire sterline între Kale Group și Rolls-Royce

 

În octombrie 2016, Rolls-Royce s-a angajat într-un parteneriat de producţie cu Turcia. Propunerea companiei britanice a inclus, de asemenea, un centru de producție în Turcia pentru fabricarea de motoare destinate avioanelor TF-X, precum și pentru elicoptere, tancuri și rachete.

Cu un an înainte de asta, în octombrie 2015, a fost semnat un memorandum între Turcia și Rolls-Royce pentru know-how tehnologic și o unitate de producție, precizează Defense News.

Acordul cu Marea Britanie pentru proiectul avionului de luptă de generaţia a 5-a, TF-X a fost semnat în 2017, dar a fost pus efectiv în așteptare în martie, din cauza dezacordurilor asupra proprietății intelectuale. Compania britanică Rolls Royce și compania turcă de apărare Kale şi-au propus să finalizeze acest proiect în 2023, deși Erdogan a spus luna trecută că probabil va dura cinci sau șase ani până realizarea acestui proiect.

Tot în 2017, BAE Systems și Turkish Aerospace Industries, principalul contractant al TF-X, au semnat un acord de 125 de milioane de dolari pentru a colabora la prima fază de dezvoltare a avionului de luptă de generație a cincea.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel