Turcia, amenințări SUA. "Fac din noi o ţintă strategică"

președintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan
președintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a promis sâmbătă că ţara sa nu va capitula în faţa ameninţărilor SUA şi va combate 'jocurile' care îi afectează economia, referindu-se la tensiunile dintre Ankara şi Washington provocate de refuzul autorităţilor turce de a-l elibera pe pastorul american Andrew Brunson şi al căror ultim efect a fost scăderea ratingului Turciei de către două mari agenţii de evaluare financiară.

"Unii ne ameninţă prin economie, prin sancţiuni, rata de schimb, dobânzi şi inflaţie", a spus Erdogan în discursul susţinut la convenţia anuală a formaţiunii sale politice, Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP).

"Dar noi le răspundem: am văzut jocurile voastre şi vă vom combate (...) Nu am capitulat şi nu vom capitula în faţa celor care se prezintă ca fiind partenerul nostru strategic, dar care caută să facă din noi o ţintă strategică", a adăugat Erdogan, referindu-se la SUA.

Pe de altă parte, el a mai promis că Turcia îşi va 'continua şi extinde' operaţiunile militare transfrontaliere, aluzie în special la operaţiunea din nordul Siriei împotriva Unităţilor de Protecţie a Poporului (YPG), o miliţie kurdă sprijinită de Washington în lupta împotriva jihadiştilor.

SUA au impus în această lună sancţiuni împotriva a doi oficiali de rang înalt din cabinetul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi au dublat taxele vamale pe oţelul şi aluminiul importate din Turcia, încercând astfel să determine autorităţile de la Ankara să-l elibereze pe pastorul Andrew Brunson, aflat în arest la domiciliu în Turcia şi acuzat de justiţia acestei ţări de sprijinirea puciului eşuat din urmă cu doi ani.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel