Turcia a testat SIPER - alternativa autohtonă la S-400. Rachetele scutului antiaerian au o bătaie de peste 100 km

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Rezultatele testului au fost anunțate de Ismail Demir, subsecretarul industriei de apărare. Racheta a fost lansată vertical și a lovit o țintă aflată la peste 100 km distanță.

Turcia lucrează de mult timp la construirea propriilor sisteme de arme ghidate de precizie, inclusiv sisteme antiaeriene. Sistemul SIPER urmează să completeze S-400 rusesc, care a fost achiziționat în număr limitat, de doar două baterii, scrie Dailysabah.

În timpul testului, au fost testate și capacitățile stațiilor radar (inclusiv radarul rotativ, multifuncțional de control al focului), precum și sistemul de comandă.

SIPER este gândit să fie „etajul” superior al sistemului de apărare aeriană dezvoltat de Turcia. Acesta este construit în cooperare cu Aselsan, Roketsan și Tubitak SAGE.

Cel mai probabil, folosește, printre altele, rachete ghidate activ de radar,iar unele surse spun ca poate ajunge la o rază de acțiune de până la 150 km.

Programul Siper se bazează pe lecțiile învățate din proiectele anterioare ale sistemelor de apărare aeriană din Turcia, inclusiv sistemul Hisar O+, care a intrat recent în serviciul operațional. Sistemul Hisar O+ folosește rachete cu o rază de acțiune de 25 km, ghidate fie activ de radar, fie de imagini termice. Industria turcă a dezvoltat și un sistem Hisar A+ mai ușor, cu o rază de acțiune de peste 10 km, conceput pentru a proteja forțele terestre mobile.

SIPER urmează să fie o completare pentru cele două baterii ale sistemului S-400 rusesc, cumpărate de la Federația Rusă, în 2017. De altfel, achiziția sistemului S-400 a fost și motivul pentru care Turcia a fost exclusă din programul de avioane de luptă F-35.

Totodată, Turcia încearcă și ea să achiziționeze sistemul Patriot de câțiva ani, dar nu s-a ajuns la un acord cu privire la transferul de tehnologie.

Din 2013, elemente ale sistemului de apărare aeriană NATO sunt desfășurate pe teritoriul Turciei. În primă fază, între 2013-2015, au existat un total de șase baterii Patriot PAC-3 din Germania, Franța și Țările de Jos. În prezent, există o baterie spaniolă Patriot PAC-2+, în zona de bază Incilrik. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel