Turcia a stabilit locaţia în care va instala sistemele de rachete antiaeriene ruseşti S-400

S.I. Catalin / 03 iul 2019 / 23:47

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus că prima livrare a sistemului rus de rachete de apărare S-400 se va face în zece zile, a precizat președintele Recep Tayyip Erdogan în timpul vizitei sale în Japonia, cu prilejul participării la summit-ul G20 de la Osaka.

Potrivit publicaţiei DailySabah, săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Partidului Justiției și Dezvoltării (AK) Omer Celik, a declarat, de asemenea, că locurile în care vor fi dislocate sistemele de rachete S-400 au fost stabilite, fără a dezvălui detalii suplimentare.

Potrivit informațiilor obținute din surse de securitate, prima dintre cele două baterii S-400 pe care Turcia le va primi, va fi amplasata în baza aeriană de la Akinci, la nord-vest de capitala turcă, Ankara.

A doua baterie S-400 va fi plasată într-o locație strategică importantă în regiunea de est și sud-est a Turciei, dar informaţiile nu au fost confirmată, mai precizează publicaţia DailySabah.

Amintim că, potrivit unor informaţii apărute în presă, în luna aprilie, s-a speculat că Turcia ar putea să depoziteze în Azerbaidjan sistemele ruseşti de apărare antirachetă S-400.

Ankara şi Washingtonul se află într-o dispută ca urmare a deciziei Turciei de a se dota cu acest tip de rachete ruseşti, despre care SUA afirmă că nu sunt compatibile cu sistemele NATO. Mai mult, SUA susţin că achiziţionarea sistemului S-400 de către partea turcă va ajuta la descoperirea unor secrete tehnologice ale avioanelor militare americane F-35.

SUA spun că rachetele S-400 compromit înţelegerea legată de avioanele de luptă F-35 ale companiei americane Lockheed Martin, pentru care Turcia este producător şi cumpărător. Washingtonul a început de asemenea oficial procesul de a exclude Turcia din programul privind avioanele F-35, oprind instruirea piloţilor turci în SUA.

Mass-media internaţională, a precizat recent că Turcia a luat în considerare alternative la avioanele americane, cum ar fi avioanele de vânătoare ruseşti Su-57, avioane J-31 fabricate de China sau chiar accelerarea dezvoltării propriului său avion de luptă. Toate acestea, după ce acordul SUA-Turcia privind programul F-35 a creat disensiuni între cele două state, ca urmare a achiziționării sistemului rusesc S-400 de către Ankara.

Însă Erdogan a declarat sâmbătă că Trump i-a transmis că nu vor exista sancţiuni din cauza acordului cu Rusia, după ce preşedintele american a afirmat că Turcia a fost tratată nedrept în legătură cu această decizie.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy