Turcia a stabilit locaţia în care va instala sistemele de rachete antiaeriene ruseşti S-400

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus că prima livrare a sistemului rus de rachete de apărare S-400 se va face în zece zile, a precizat președintele Recep Tayyip Erdogan în timpul vizitei sale în Japonia, cu prilejul participării la summit-ul G20 de la Osaka.

Potrivit publicaţiei DailySabah, săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Partidului Justiției și Dezvoltării (AK) Omer Celik, a declarat, de asemenea, că locurile în care vor fi dislocate sistemele de rachete S-400 au fost stabilite, fără a dezvălui detalii suplimentare.

Potrivit informațiilor obținute din surse de securitate, prima dintre cele două baterii S-400 pe care Turcia le va primi, va fi amplasata în baza aeriană de la Akinci, la nord-vest de capitala turcă, Ankara.

A doua baterie S-400 va fi plasată într-o locație strategică importantă în regiunea de est și sud-est a Turciei, dar informaţiile nu au fost confirmată, mai precizează publicaţia DailySabah.

Amintim că, potrivit unor informaţii apărute în presă, în luna aprilie, s-a speculat că Turcia ar putea să depoziteze în Azerbaidjan sistemele ruseşti de apărare antirachetă S-400.

Ankara şi Washingtonul se află într-o dispută ca urmare a deciziei Turciei de a se dota cu acest tip de rachete ruseşti, despre care SUA afirmă că nu sunt compatibile cu sistemele NATO. Mai mult, SUA susţin că achiziţionarea sistemului S-400 de către partea turcă va ajuta la descoperirea unor secrete tehnologice ale avioanelor militare americane F-35.

SUA spun că rachetele S-400 compromit înţelegerea legată de avioanele de luptă F-35 ale companiei americane Lockheed Martin, pentru care Turcia este producător şi cumpărător. Washingtonul a început de asemenea oficial procesul de a exclude Turcia din programul privind avioanele F-35, oprind instruirea piloţilor turci în SUA.

Mass-media internaţională, a precizat recent că Turcia a luat în considerare alternative la avioanele americane, cum ar fi avioanele de vânătoare ruseşti Su-57, avioane J-31 fabricate de China sau chiar accelerarea dezvoltării propriului său avion de luptă. Toate acestea, după ce acordul SUA-Turcia privind programul F-35 a creat disensiuni între cele două state, ca urmare a achiziționării sistemului rusesc S-400 de către Ankara.

Însă Erdogan a declarat sâmbătă că Trump i-a transmis că nu vor exista sancţiuni din cauza acordului cu Rusia, după ce preşedintele american a afirmat că Turcia a fost tratată nedrept în legătură cu această decizie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel