Turcia a lansat la apă primul său submarin cu propulsie independentă de aer, “Piri Reis”

Cătălin Costea |
Data publicării:
Submarin Piri Reis
Submarin Piri Reis

Primul submarin AIP (cu propulsie independent de aer) din clasa Reis (Type 214TN) al Turciei, „Piri Reis”, a fost lansat la apă pe 23 martie, la șantierul naval Golcuk.

Evenimentul marchează o etapă importantă pentru proiectul submarinului din clasa Reis, deoarece până acum construcția submarinului a fost efectuată pe docul uscat și este pentru prima dată când acesta ia contact cu apa.

Submarinul “Piri Reis” este programat să intre în serviciul Forțelor Navale turce în 2022. Al doilea submarin din aceeași clasă, “Hizir Reis”, este așteptat să intre la doc anul acesta. Ultimul din cele șase submarine de acest tip, construite în baza unui contract semnat în 2009 cu compania germană ThyssenKrupp Marine Systems, va fi livrat marinei turce în 2027.

Proiectul submarinelor din clasa Reis este considerat crucial pentru marina turcă. Aceste submarine vor spori puterea flotei submarine în mările înconjurătoare, iar Ankara se așteaptă ca astfel să mențină echilibrul delicat din Marea Egee, față de Grecia care are cinci submarine AIP (patru Type 214HN și unul modificat Tupe 209), dintr-o flotă totală de 11 submarine.

Marina turcă deține în prezent 12 submarine, patru clasa Ay (Type 209/1200), patru clasa Preveze (Type 209T/1400) și patru clasa Gür (Type 209T2/1400), toate alimentate convențional (diesel-electric).

Până în 2027, Turcia va opera șase submarine AIP clasa Reis. Autoritățile turce au în vedere să valorifice cunoștințele și experiența dobândite din finalizarea proiectului Reis pentru realizarea unor submarinele integral indigene în cadrul proiectului “Submarine naționale” (MİLDEN), care se dorește a fi implementat în anii 2030.

În jurul acestor proiecte, Turcia a reușit să aducă laolaltă subcontractori privați și de stat importanți, precum ASELSAN, HAVELSAN, MilSOFT, Defense Technologies Engineering and Trade Inc., Koç Information and Defense, Consiliul de cercetare științifică și tehnologică din Turcia (TÜBİTAK) și AYESAȘ.

De partea cealaltă, Grecia, susținută puternic de Cipru și Franța, a solicitat Germaniei să suspende sprijinul acordat Turciei până când Ankara pune capăt discuţiilor contradictorii cu Grecia și soluţionează problema exploatării zăcămintelor de hidrocarburi din estul Mediteranei. Cu toate acestea, ministrului german al apărării Annegret Kramp-Karrenbauer, a precizat faorte clar că programul privind realizarea celor șase submarine de Type 214 nu poate fi oprit, și nici măcar întârziat, deoarece compania Thyssen ar încălca prevederile contractuale stabilite încă din 2002.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel