Urmărește emisiunea live



Turcia a încercat o mișcare îndrăzneață ca răspuns la înarmarea Greciei: Achiziționarea unui portavion din Marea Britanie

Tudor Curtifan |
Data publicării:
TCG Anadolu, sursă foto: Turkdeniz.com
TCG Anadolu, sursă foto: Turkdeniz.com

În contextul în care Grecia a demarat un amplu program de înzestrare, Turcia a încercat o mișcare îndrăzneață prin achiziționarea unui portavion.

Potrivit unor surse ale publicației Middle East Eye, citate de Daily Sabah, dar și de alte publicații internaționale din zona apărării, Turcia a încercat achiziționarea unui portavion din Marea Britanie.

Se pare că oficialii de la Ankara au propus Londrei achiziționarea unui portavion nou, din clasa Queen Elizabeth, dar guvernul Marii Britanii a refuzat oferta Turciei. Oficialii turci ar fi dorit să achiziționeze un portavion britanic care să fie construit în Turcia și să beneficieze de transfer tehnologic. Ulterior, Ankara a încercat achiziționarea unui portavion britanic dezafectat, dar, din nou, discuțiile nu au ajuns la niciun consens.

Middle East Eye precizează că are confirmarea informației din două surse. Negocierile ar fi avut loc anul trecut. În urma impasului, Turcia s-ar fi decis să își construiască singură nava în loc să o achiziționeze.

CITEȘTE ȘI: Ministrul grec al Apărării: Am ajuns în pragul războiului cu Turcia, nu o singură dată, ci de trei ori

 

Turcia dezvoltă TCG Anadolu

 

Amintim că Turcia dezvoltă TCG Anadolu - navă multi-rol de asalt amfibiu de tip LHD (Landing Helicopter Dock), care pe lângă elicoptere, poate opera și avioane Harrier sau F-35B. TCG Anadolu,realizată din combinarea caracteristicilor unei nave de asalt cu designul unui portavion uşor, este construită prin transfer tehnologic și asistență de spaniolii de la Navantia.

Despre TCG Anadolu nu se cunosc informații noi, mai ales în contextul în care Turcia a fost exclusă din programul F-35, ca urmare a achiziționării de sisteme de apărare antiaeriană S-400 din Federația Rusă.

Cert e că intenția de a achiziționa sau construi un portavion a fost manifestată de Erdogan de mai multe ori. În toamna anului trecut, președintele turc spune că, în opinia sa, conflictele regionale din jurul țării sale obligă Ankara să treacă la o ligă superioară în care industria de apărare turcă să producă portavioane.

CITEȘTE ȘI: Presa rusă: În anul 2024, Turcia va achiziționa avioane Su-57

Tentativa de achiziționare de către Turcia a unui portavion britanic vine în contextul în care Grecia și Franța au semnat un contract pentru achiziționarea a 18 aeronave Rafale de către greci. Tranzacția a venit pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Atena și Ankara, Parisul manifestându-și susținerea pentru partea elenă.

Mai mult, Grecia a accelerat puternic programele de înzestrare, urmând să achiziționeze și avioane F-35, dar și fregate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel