Ministrul grec al Apărării: Am ajuns în pragul războiului cu Turcia, nu o singură dată, ci de trei ori

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Grecia a ajuns de trei ori în pragul războiului cu Turcia, în decursul anului 2020, ca urmare a neînţelegerilor diplomatice pe care Ankara le-a generat în relaţia sa cu Atena, prin trimiterea navei de cercetări seismice Oruç Reis, a precizat ministrul grec al Apărării, Nikos Panagiotopoulos, într-un interviu acordat cotidianului elen Proto Thema.

Trebuie amintit că, în decursul anului 2020, Turcia a anunţat de mai multe ori extinderea operaţiunilor sale de explorare de zăcăminte gazeifere într-o zonă disputată din Mediterana de Est, în pofida apelurilor venite din partea Uniunii Europene şi a NATO cu privire la detensionarea relaţiilor cu Grecia şi Cipru.

De cele mai multe ori, Ankara a desfăşurat nava de cercetări seismice Oruç Reis, escortată de nave de război ale Forţelor Navale Turce, într-o zonă revendicată de Grecia, provocând îngrijorări la Atena.

„De trei ori a existat o mobilizare generală a Forțelor Armate”, a precizat ministrul grec al Apărării, Nikos Panagiotopoulos când a fost întrebat despre tensiunile cu Turcia, precizează publicaţia Greek City Times.

Panagiotopoulos a precizat că „atâta timp cât există o amenințare dinspre est”, adică dinspre Turcia, „nu se pune problema demilitarizării insulelor” – cu referire la demilitarizarea insulelor greceşti din largul coastei Turciei şi diferenţele în ceea ce priveşte expansiunea respectivă a spaţiului aerian.

Pentru presă elenă a fost, totuși, un şoc că Panagiotopoulos a precizat, în interviul acordat Proto Thema, că Grecia aproape a intrat în război de trei ori cu Turcia, ca urmare a crizelor politice generate de trimiterea navei de cercetări seismice Oruç Reis, în Mediterana de Est.

Întrebat dacă în vara anului 2020, ca urmare a tensiunilor pe tema prezentei navei Oruç Reis în Mediterana de Est, a crezut că existat un moment în care o confruntare militară este inevitabilă, Panagiotopoulos a raspus: Vara trecută, timp de mai multe luni, am fost într-o stare de alertă prelungită. Au fost trei mobilizări generale ale forțelor armate, menţionând că marina militară elena a fost în centrul acestei mobilizări, deoarece a fost desfăşurate în estul Mediteranei unde de mai multe ori s-a intersectat cu Forţele Navale Turce.

,,Întreaga forță armată era pregătită pentru orice, de la avioane militare şi până la unități ale armatei, desfăşurate la frontieră. Cu toate acestea, am avut certitudinea că această mobilizare va reuși să transmită celeilalte părți un mesaj de descurajare’’, a mai spus Nikos Panagiotopoulos.

Pe lângă dezvăluirile despre cât de tensionate au fost relaţiile diplomatice intre Atena şi Ankara, Panagiotopoulos a precizat pentru Proto Thema cât de bune sunt relaţiile Greciei cu Germania și SUA, dar și cât de importante sunt achizițiile militare pe care Ministerul Apărării le-a făcut pentru Forţele Aeriene Elene – recenta achiziţie de avioane Rafale din Franţa – şi discuţiile în desfăşurare pentru dotarea Forţelor Navale Elene cu noi fregate. 

 

Nikos Panagiotopoulos: Ne-am arătat interesul față de aderarea la programul F-35

 

Cât despre achiziţionarea de avioane F-35, un alt subiect important din interviul acordat cotidianului elen Proto Thema, Nikos Panagiotopoulos a reconfirmat interesul ministerului elen al apărării pentru o astfel de achiziţie.

,,Am spus că mai devreme sau mai târziu Grecia va trebui să achiziționeze un avion de generația a 5-a, și anume F-35. În acest moment, tocmai am finalizat achiziționarea avioane Rafale, care se ridică la aproximativ 2,5 miliarde  de euro, iar programul de actualizare a 84 de avioane F-16, la versiunea Viper (Block 70/72 n.a) este în curs de desfășurare’’, a spus ministrul grec al Apărării, precizând că flota de avioane a Forţelor Aeriene Elene este într-un proces extins de actualizare, iar ca parte a acestui demers se va deschide discuția şi despre achiziţionarea de avioane F-35.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2023 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1