Racheta turcă anti-navă ATMACA a trecut testul final. Turcii au scufundat în Marea Neagră o navă de luptă (Video)

Eduard Pascu / 21 iun 2021 / 15:56
Sursa foto: Captură video
Sursa foto: Captură video

Forţele Navale Turce au efectuat ultimul test al rachetei de croazieră anti-navă ATMACA înainte de intrarea în producția de serie. 

Testul a avut loc în Marea Neagră iar de la bordul corvetei TCG Kinaliada a fost lansată o rachetă asupra navei dezafectate TCG Işın (USS Safeguard ARS 25), transmite Naval News.

Nava TCG Işın fostă USS Safeguard a fost produsă în 1944. Turcia a preluat-o în anul 1979, iar în anul 1987 a fost modernizată după ce în urma unui eveniment naval a suferit o serie de avarii. În anul 2017 a fost scoasă din serviciu pentru ca zilele trecute să ajungă pe fundul Mării Negre după ce a fost folosită ca țintă.  

O rachetă ATMACA a lovit nava la tribord după ce a zburat la o altitudine cuprinsă între 1 și 1,5 metri. Această încercare a fost testul de calificare pentru aprobarea producției în serie.

Testul a fost anunțat de președintele turc Recep Tayyip Erdogan printr-un mesaj pe Twitter: ”Sabia de oțel, racheta noastră ATMACA, a lovit ținta - pentru prima oară o țintă reală - cu acuratețe în cadrul ultimului test efectuat înainte de a intra în producția de serie.”

 

Racheta ATMACA a fost dezvoltată în cadrul Proiectului MILGEM - un program național de înzestrare militară, susţinut de industria de apărare a Turciei. ATMACA este primul sistem ASM (Subsonic Anti-ship Missile) dezvoltat indigen, și este destinat să înlocuiască racheta Boeing RGM-84 Harpoon aflată în serviciul forțelor navale ale Turciei.

Racheta, produsă de compania turca de apărare Roketsan, are o rază de acțiune de peste 200 de kilometri.

Dezvoltarea rachetelor a început în septembrie 2012, după finalizarea unui contract de cercetare și dezvoltare demarat în 2009. Prima testare a rachetei ATMACA a avut loc în martie 2017. 

În anul 2018, conducerea industriei de apărare din Turcia (SSB) a semnat un acord cu două companii turce – Roketsan și Aselsan – pentru a produce în comun, în serie, primele rachete de croazieră anti-navă ATMACA.

Racheta ATMACA este propulsată de un motor de turbo Safran TR40 și are o rază de acțiune de peste 200 km și o viteză de angajare subsonică Mach 0,85. Cu o greutate mai mică de 800 kg, incluzând un focos de 250 kg. Atmaca are o lungime de 5,2 m, un diametru de 350 mm și are o anvergură aripilor de 1,4 m.

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy