Racheta turcă anti-navă ATMACA a trecut testul final. Turcii au scufundat în Marea Neagră o navă de luptă (Video)

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: Captură video
Sursa foto: Captură video

Forţele Navale Turce au efectuat ultimul test al rachetei de croazieră anti-navă ATMACA înainte de intrarea în producția de serie. 

Testul a avut loc în Marea Neagră iar de la bordul corvetei TCG Kinaliada a fost lansată o rachetă asupra navei dezafectate TCG Işın (USS Safeguard ARS 25), transmite Naval News.

Nava TCG Işın fostă USS Safeguard a fost produsă în 1944. Turcia a preluat-o în anul 1979, iar în anul 1987 a fost modernizată după ce în urma unui eveniment naval a suferit o serie de avarii. În anul 2017 a fost scoasă din serviciu pentru ca zilele trecute să ajungă pe fundul Mării Negre după ce a fost folosită ca țintă.  

O rachetă ATMACA a lovit nava la tribord după ce a zburat la o altitudine cuprinsă între 1 și 1,5 metri. Această încercare a fost testul de calificare pentru aprobarea producției în serie.

Testul a fost anunțat de președintele turc Recep Tayyip Erdogan printr-un mesaj pe Twitter: ”Sabia de oțel, racheta noastră ATMACA, a lovit ținta - pentru prima oară o țintă reală - cu acuratețe în cadrul ultimului test efectuat înainte de a intra în producția de serie.”

 

Racheta ATMACA a fost dezvoltată în cadrul Proiectului MILGEM - un program național de înzestrare militară, susţinut de industria de apărare a Turciei. ATMACA este primul sistem ASM (Subsonic Anti-ship Missile) dezvoltat indigen, și este destinat să înlocuiască racheta Boeing RGM-84 Harpoon aflată în serviciul forțelor navale ale Turciei.

Racheta, produsă de compania turca de apărare Roketsan, are o rază de acțiune de peste 200 de kilometri.

Dezvoltarea rachetelor a început în septembrie 2012, după finalizarea unui contract de cercetare și dezvoltare demarat în 2009. Prima testare a rachetei ATMACA a avut loc în martie 2017. 

În anul 2018, conducerea industriei de apărare din Turcia (SSB) a semnat un acord cu două companii turce – Roketsan și Aselsan – pentru a produce în comun, în serie, primele rachete de croazieră anti-navă ATMACA.

Racheta ATMACA este propulsată de un motor de turbo Safran TR40 și are o rază de acțiune de peste 200 km și o viteză de angajare subsonică Mach 0,85. Cu o greutate mai mică de 800 kg, incluzând un focos de 250 kg. Atmaca are o lungime de 5,2 m, un diametru de 350 mm și are o anvergură aripilor de 1,4 m.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel