Turcia a dat lovitura cu dronele Akinci. Cel mai mare contract de export în domeniul apărării și aviației din istoria Turciei

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în timpul ceremoniei de introducere în cadrul Forțelor Armate a noilor drone de atac Bayraktar Akinci. Sursă foto: Administrația Prezidențială de la Ankara
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în timpul ceremoniei de introducere în cadrul Forțelor Armate a noilor drone de atac Bayraktar Akinci. Sursă foto: Administrația Prezidențială de la Ankara

Ministrul saudit al Apărării Prințul Khalid bin Salman a anunțat, marți, 18 iulie 2023, semnarea a două contracte de achiziție de drone turcești, pe lângă un "plan executiv de cooperare în domeniul apărării" între cele două țări, înțelegere descrisă de compania turcă Baykar ca cea mai mare afacere de export în domeniul apărării și aviației din istoria Republicii Turce.

Anunțul, făcut de ministrul saudit al Apărării pe contul său de Twitter, a avut loc a doua zi după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a început o vizită în Regat, în timpul căreia l-a întâlnit pe prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, în cadrul unui turneu din Golf care include, de asemenea, Qatarul și Emiratele Arabe Unite.

Prințul Khalid bin Salman a spus: "Am fost încântat să semnez planul executiv de cooperare în domeniul apărării cu ministrul Apărării Naționale din Turcia, Yashar Guler". Ministrul saudit al apărării a adăugat că acest plan "este punctul culminant al cursului de cooperare dintre cele două țări prietene în domeniul apărării și militar".

Prințul Khalid bin Salman a mai declarat: "De asemenea, între Ministerul Apărării și compania turcă (Baykar) au fost semnate două contracte de achiziție pentru industriile de apărare, potrivit cărora Ministerul Apărării va achiziționa drone turcești, cu scopul de a crește gradul de pregătire pentru forțele armate și întărirea capacităților de apărare și de producție ale Regatului".

Baykar, principala companie turcă în domeniul industriilor de apărare și dronelor ofensive, a confirmat și semnarea unui acord de cooperare cu Ministerul Apărării din Arabia Saudită, potrivit unui tweet publicat  marți de directorul general al Baykar, Khalouk Bayraktar.

"Am semnat un acord de cooperare cu Ministerul Apărării din Regatul Arabiei Saudite privind dronele turcești de tip Akinci Teha. Acest acord este cea mai mare afacere de export în domeniul apărării și aviației din istoria Republicii Turce", a declarat Bayraktar:.

 

Acorduri de cooperare în mai multe domenii

 

Semnarea a venit după discuții care au reunit delegațiile celor două țări, în frunte cu președintele Erdogan și prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, în orașul Jeddah, în vestul Regatului. La finalul discuțiilor au fost semnate mai multe acorduri în domeniile investițiilor directe, industriilor de apărare, energiei, apărării și comunicațiilor.

Printre acestea figurează un plan executiv de cooperare între cele două ministere ale apărării, semnat de ministrul turc al Apărării Yasar Guler și ministrul saudit al Apărării, prințul Khalid bin Salman Al Saud.

Potrivit Agenției Anadolu, un acord de cooperare între Ministerul Apărării saudit și compania turcă Baykar a fost semnat de directorul general al companiei turce, Khalouk Bayraktar, și adjunctul ministrului saudit al Apărării, Khalid bin Hussein Al-Bayari.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel