Marea Britanie încearcă să motiveze tot mai mult Germania pentru a ajuta substanţial Ucraina: Trimiterea rachetelor Taurus nu va duce la escaladarea războiului

S.I. Catalin |
Data publicării:
Racheta de croazieră Taurus. Foto: MBDA
Racheta de croazieră Taurus. Foto: MBDA

Furnizarea de rachete Taurus Ucrainei nu va amplifica conflictul dintre Ucraina și Rusia, a insistat joi ministrul britanic de externe, pe fondul unei dezbateri intense în Germania cu privire la oportunitatea de a trimite Kievului aceste arme cu rază lungă de acțiune. Aflat într-o deplasare la Berlin, David Cameron - fostul premier britanic devenit diplomat de top - a declarat că decizia de a furniza rachetele este o "chestiune pe care trebuie să o decidă guvernul german".

Dar Cameron a încercat în mod clar să deslușească logica sugerată de unii oficiali germani - inclusiv de cancelarul german Olaf Scholz - potrivit căreia furnizarea rachetelor de croazieră către Ucraina ar declanșa represalii din partea Rusiei.

,,În fiecare etapă s-a spus că dacă dai arme antitanc Ucrainei, asta înseamnă escaladare. Nu, nu a fost așa", a declarat Cameron în timp ce se afla alături de ministrul german de externe Annalena Baerbock la o conferință de presă, potrivit Politico.

,,Dacă dai tancuri ucrainenilor, asta înseamnă escaladare. Nu, nu a fost așa. Dacă le dai artilerie cu rază lungă de acțiune sau arme cu rază lungă de acțiune ucrainenilor, este escaladare. Nu, nu este'', a argumentat Cameron.

,,Cred că motivul este clar: dacă ceea ce faci este să ajuți o țară să se apere de o agresiune ilegală și complet nejustificată, atunci nu ar trebui să existe nimic care să te împiedice să ajuți acea țară să riposteze pentru a-și recupera teritoriul", a spus fostul premier britanic.

David Cameron a spus că doar o situație "în care un soldat NATO ucide un soldat rus" ar însemna o escaladare.

Poziția lui Scholz cu privire la rachetele Taurus a fost supusă unei noi examinări în ultimele zile, după ce presa rusă a publicat înregistrări audio ale unor înalți oficiali militari germani care discutau despre războiul din Ucraina, inclusiv comentarii sincere despre politica și logistica livrării rachetelor de croazieră Taurus în Ucraina.

Printre alte dezvăluiri confidențiale din înregistrare, oficialii au sugerat că personalul militar britanic se afla în Ucraina.

Guvernul britanic a evitat să critice public Germania în legătură cu scurgerea de informații - deși fostul secretar britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat pentru The Times of London că acest lucru arată că Berlinul nu este "nici sigur, nici de încredere".

Întrebat de reporteri dacă este de acord cu Wallace, Cameron a spus că "nu a vrut să joace într-o narațiune [a lui Vladimir] Putin" despre dezbinarea Occidentului.

"Ceea ce văd, la 115 zile de la preluarea mandatului, este o unitate incredibilă între aliați, o unitate incredibilă la nivelul NATO", a spus Cameron.

"Bineînțeles, vom avea domenii în care vom dori să discutăm ce putem face mai mult, ce putem face mai mult pentru a ajuta", a adăugat el.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel