Generalul Valerii Zalujnîi: Sunt trei obiective majore asupra cărora ar trebui să se concentreze eforturile de război ale Ucrainei pentru a respinge agresiunea rusă

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Într-un articol publicat pentru CNN, Valerii Zalujnîi, comandantul-șef al Forțelor Armate Ucrainene, a subliniat trei obiective majore asupra cărora ar trebui să se concentreze eforturile Ucrainei în timpul războiul purtat împotriva agresiunii rusești. Potrivit generalului ucrainean, crearea unui sistem de aprovizionare a forțelor armate ucrainene cu sisteme de arme de ultima generaţie ar trebui să fie unul dintre cele trei obiective ale Kievului pentru anul 2024.

CNN precizează că articolul semnat de Valerii Zalujnîi a fost scris înainte de un anunț privind demiterea sa. In cele ce urmeaza veti putea citi o parte din articolul scris de catre comandantul-șef al Forțelor Armate Ucrainene pentru CNN.

Al Doilea Război Mondial s-a încheiat în urmă cu aproape 80 de ani, dar moștenirea sa în definirea viziunii strategice a războiului persistă până în prezent. Oricare ar fi progresele remarcabile înregistrate în domeniul aviației, al tehnologiei rachetelor și al mijloacelor spațiale, de exemplu, conceptul de victorie rămâne neschimbat: distrugerea inamicului și capturarea sau eliberarea teritoriului.

Și totuși, fiecare război este unic. Și nu există o provocare mai mare cu care se confruntă comandantul militar, în opinia mea, decât să înțeleagă - la timp - cum fiecare război este modelat diferit. În primul rând, de progresul tehnologic, care determină dezvoltarea armelor și a echipamentelor. Și, în al doilea rând, de condițiile politice interne și externe și de mediul economic. Victoria are nevoie de o strategie unică și urmează o logică unică.

Este bine cunoscut până acum faptul că un motor central al acestui război este dezvoltarea sistemelor de arme fără pilot. Acestea se dezvolta într-un ritm uluitor, iar domeniul de aplicare al acestora devine din ce în ce mai larg.

În mod esențial, aceste sisteme fără pilot la bord - cum ar fi dronele - împreună cu alte tipuri de arme avansate, reprezintă cea mai bună modalitate prin care Ucraina poate evita să fie atrasă într-un război de poziție, în care noi ucrainenii nu deținem avantajul.

Dar, deși utilizarea acestor tehnologii este esențială, nu este singurul factor care influențează strategia actuală. Trebuie să ne confruntăm cu o reducere a sprijinului militar din partea unor aliați cheie, care se luptă cu propriile lor tensiuni politice. 

Stocurile de rachete, interceptoarele pentru apărarea aeriană și muniția pentru artilerie ale partenerilor noștri se epuizează, din cauza intensității ostilităților din Ucraina, dar și a unei penurii globale de încărcături explozive.

Rusia, luând act de modul în care evoluțiile din Orientul Mijlociu au distras atenția internațională, ar putea încerca să provoace noi conflicte în altă parte.

Slăbiciunea regimului internațional de sancțiuni înseamnă că Rusia, în parteneriat cu anumiți alții, este încă în măsură să își desfășoare complexul militar-industrial în vederea unui război de uzură împotriva noastră.

Trebuie să recunoaștem avantajul semnificativ de care se bucură inamicul în ceea ce privește mobilizarea resurselor umane și cum se compară acest lucru cu incapacitatea instituțiilor de stat din Ucraina de a îmbunătăți nivelul de personal al forțelor noastre armate fără a recurge la măsuri nepopulare.

 


Ucraina trebuie să ne confruntăm cu o reducere a sprijinului militar din partea unor aliați cheie

 

În cele din urmă, rămânem împiedicați de imperfecțiunile cadrului de reglementare din țara noastră, precum și de monopolizarea parțială a industriei de apărare. Acestea conduc la blocaje în procesul de producție - în ceea ce privește muniția, de exemplu - care adâncesc și mai mult dependența Ucrainei de aliații săi pentru aprovizionare.

Experiența noastră de luptă, în special din 2022, este unică - dar, în interesul victoriei, trebuie să găsim în mod constant noi modalități și noi capacități care să ne ajute să obținem un avantaj față de inamic.

Poate că prioritatea numărul unu aici ţine de utilizarea unui întreg arsenal de vehicule fără pilot și alte mijloace tehnologice (relativ) ieftine, moderne și foarte eficiente.

Deja astfel de mijloace permit comandanților să monitorizeze situația de pe câmpul de luptă în timp real, ziua și noaptea și indiferent de condițiile meteorologice.

Ele oferă informații în timp real, permițând ajustarea focului 24 de ore din 24, fără pauză - oferindu-ne capacitatea de a lansa lovituri de mare precizie împotriva țintelor inamice aflate în prima linie, dar și mult în adâncimea frontului.

Pe scurt, acest lucru nu înseamnă nimic mai puțin decât reproiectarea totală a operațiunilor de pe câmpul de luptă - și renunțarea la gândirea învechită și bazată pe stereotipuri.

 

Viitorul câmp de luptă ar putea include mai mult mediul digital şi controlul radio-electronic

 

Noile operațiuni ar putea include crearea de câmpuri de lupta digitale, controlul radio-electronic al mediului său o operație combinată care utilizează drone de atac și mijloace cibernetice.

Astfel de operații militare vor fi coordonate și desfășurate în cadrul unui concept și al unui plan unic. În mod normal, obiectivul nu va fi întotdeauna axat exclusiv pe luptă.

Acesta ar putea urmări reducerea capacităților economice ale inamicului, izolarea sau uzura acestuia. Operațiunile de atac pot avea obiective psihologice. Acestea fiind spuse, pentru moment, prioritatea rămâne îmbunătățirea situației pe câmpul de luptă.

Și aici, tehnologia se mândrește cu o superioritate incontestabilă față de modul tradițional de functionare. Controlul de la distanță al acestor mijloace înseamnă mai puțini soldați în pericol, reducând astfel nivelul pierderilor umane. Oferă posibilitatea de a reduce (dar cu siguranță nu de a elimina) dependența de echipamente grele în misiunile de luptă și în desfășurarea generală a ostilităților.

Și deschide posibilitatea de a aplica lovituri puternice și bruște împotriva infrastructurilor critice și a centrelor de comunicații fără a desfășura rachete sau avioane cu echipaj uman.

 

Provocările cu care se confrunta forțele armate ucrainene nu poate fi subestimate

 

Avem nevoie de a crea un sistem statal complet nou de reînarmare. Ținând cont de tot ceea ce se întâmplă în acest moment, credem că crearea unui astfel de sistem ar putea fi realizată în cinci luni. Acest timp va fi dedicat creării unei structuri organizaționale adecvate, ocupării și echipării posturilor, furnizării de instruire și sprijin, construirii infrastructurii și logisticii de sprijin și dezvoltării unui cadru doctrinar. În concluzie, în 2024, trebuie să ne concentrăm eforturile principale în trei domenii.

Crearea unui sistem care să furnizeze forțelor noastre armate mijloace de înaltă tehnologie.

Introducerea unei noi filozofii de instruire și de război care să țină cont de restricțiile în ceea ce privește mijloacele și modul în care acestea pot fi desfășurate.

Și stăpânirea noilor capacități de luptă cât mai curând posibil. Noi deținem deja capacități pentru a elimina inamicul și pentru a asigura existența statului.

Obiectivul nostru trebuie să fie să profităm de moment - să ne maximizăm acumularea celor mai recente capacități de luptă, ceea ce ne va permite să angajăm mai puține resurse pentru a provoca daune maxime inamicului, pentru a pune capăt agresiunii și a proteja Ucraina de ea în viitor.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel