Transportoare blindate poloneze Rosomak pentru Ucraina. SUA confirma transferul şi numărul blindatelor

DefenseRomania Team |
Data publicării:

În cadrul unei conferințe organizate de secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, cu privire la furnizarea de ajutor militar pentru Forțele Armate ale Ucrainei, a fost dezvăluit numărul de tansportoare blindate Rosomak transferate de Polonia.

După cum a declarat Lloyd Austin, Polonia a furnizat Ucrainei aproximativ 100 de transportoare blindate Rosomak. Oficialul american se referă la varianta IFV pe roți cu turela Hitfist-30P, dar şi la alte configuraţii ale transportorului blindat Rosomak. 

Tensiunile actuale dintre Polonia și Ucraina, în ceea ce privește importurile de cereale, fac că planurile ucrainene de a achiziționa un număr similar de vehicule Rosomak să fie puse sub semnul întrebării. Cu toate acestea, tranzacția respectivă urma să implice fonduri furnizate de SUA, precum și de UE.

De asemenea, nu este clar dacă cele 100 de exemplare deja transferate sunt considerate ca fiind furnizate pe baza acordului de achiziție de blindate Rosomak menționat mai sus sau ca o donație.

De asemenea, publicaţia poloneză Defence24 precizează că nu dispune de date cu privire la proporțiile în număr ale variantelor specifice ale platformelor Rosomak transferate Ucrainei. Declarația făcută de Lloyd Austin este generală, dar are totuși o mare relevanță, confirmând în mod independent numărul de transportoare blindate Rosomak transferate Kievului de Varșovia.

Anterior, Departamentul american al Apărării a publicat, de asemenea, date privind numărul de obuziere Krab primite de Ucraina: 54 de exemplare. 

Rosomak este un transportor blindat de trupe, o variantă poloneză a vehiculului blindat cu tracțiune pe opt roți Patria. Este fabricat de Rosomak S.A., o uzină de vehicule militare deținută de stat, cu sediul în Siemianowice Slaskie, în partea de sud-vest a Poloniei.

În versiunea sa de luptă, Rosomak poate găzdui un echipaj de trei persoane, plus opt soldați. Printre variante se numără IFV-ul cu turelă Oto Melara Hitfist-30P, varianta IFV Rosomak-M1M modificată pentru războiul din Afganistan, Rosomak-M3 APC, ambulanța blindată Rosomak-WEM, Rosomak-S APC echipat cu rachete ghidate antitanc Spike, vehicul de comandă pentru comandantul batalionului, precum și vehiculul mobil de apărare antiaeriană Rosomak-Lowcza.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel