Transnistria a anunțat că dorește alipirea la Rusia. Acțiunile separatiștilor riscă dezghețarea conflictului din R. Moldova

Autoproclamata Republică Moldovenească Nistreană - Transnistria
Autoproclamata Republică Moldovenească Nistreană - Transnistria

Într-un moment în care Europa se confruntă cu o criză fără precedent în ultimii 77 de ani, generată de invazia neprovocată și brutală a Federației Ruse în Ucraina, liderii așa-zisei republici separatiste din Transnistria agită și mai mult spiritele vorbind despre alipirea regiunii la Federația Rusă.

Citat de agenția de presă rusă Tass, așa-zisul ministru de Externe de la Tiraspol Vitali Ignatiev a declarat că așa-zisa republică Nistrenă își urmează planul și cursul alipirii la Federația Rusă.

Oficialul de la Tiraspol a invocat un referendum care a avut loc în 2006 în care 96.6% din transnistreni au refuzat să renunțe la independență și să să facă parte din Republica Moldova și 98.7% au fost de acord cu independența și urmarea pașilor ca în viitor regiunea să se alipească de Rusia.

E greu de crezut că un asemenea scenariu ar putea avea loc fără ca ocupantul rus să controleze întreg sud-estul Ucrainei, respectiv Odessa, dar declarațiile celor de la Tirapol sunt extrem de periculoase în actualul context de securitate din Europa de Est.

 

Rusia a salutat anunțul Transnistriei. Moscova demonstrează din nou că nu respectă deloc integritatea teritorială a Republicii Moldova

 

Portalul Deschide.md care citează Tass, scrie că deputatul rus Dmitri Belik, membru al Comisiei pentru Afaceri Internaționale a Dumei de Stat, a precizat că dorința Tiraspolului de a deveni parte a Rusiei trebuie luată în serios, întrucât ea nu reprezintă un deziderat pentru viitorul îndepărtat, ci o direcție clară pentru viitorul apropiat.

O nouă declarație care confirmă faptul că Rusia nu respectă integritatea teritorială a Republicii Moldova și are intenția să anexeze Transnistria, amintește presa de la Chișinău.

Declarațiile vin după ce un alt politician rus, Vladimir Djabarov, prim-vicepreşedintele Comisiei pentru Relaţii Internaţionale din Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), a amenințat ieri cu transformarea Republicii Moldova într-o a doua Ucraină. Acesta a acuzat „patronii” occidentali ai Chișinăului și acțiunile Occidentului care, în opinia sa, se vor solda cu o catastrofă pentru Republica Moldova. Oficialul rus a denunțat  încercările Chişinăului de a impune schimbarea formatului operaţiunii de menţinere a păcii în Transnistria care ar conduce la destabilizare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel