Transformată în rachetă "sol-sol": A apărut prima înregistrare video a lansării rachetei S-200 modernizată de Ucraina

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Pe reţele de socializare a fost publicată o înregistrare video cu presupusa lansare a unor rachete antiaeriene ucrainene modernizate S-200. Materialul video a fost publicat de jurnalistul ucrainean Iuriy Butusov. Potrivit acestuia, această filmare ar putea fi prima confirmare a lansării unor astfel de rachete de către Forţele Armate Ucrainene.

,,Cel mai probabil, din rachetă originală a rămas doar corpul. La urma urmei, pentru a transforma această rachetă într-o rachetă balistică, a fost necesară refacerea sistemului de ghidare", a scris Butusov.

Ucraina a dezvoltat o versiune modificată a sistemului de rachete S-200, care este, de obicei, un sistem de rachete sol-aer cu rază lungă de acțiune. Iată un scurt rezumat al informațiilor.

Ucraina a transformat sistemul de rachete S-200 într-un sistem de rachete sol-sol sau, eventual, anti-navă, conceput pentru a lovi ținte pe uscat sau pe mare. Această modificare reprezintă o schimbare față de scopul său inițial de sistem de apărare aeriană.

Youtube video image


Mai multe înregistrări video au apărut online care arată lansarea acestor rachete S-200 modificate de către armata ucraineană. Aceste videoclipuri oferă o confirmare vizuală a capacităților sistemului și a utilizării acestuia pentru ținte terestre și, eventual, navale.

Unele surse compară aceste rachete S-200 modificate cu ATACMS (Army Tactical Missile System), sugerând că versiunea ucraineană are un rol similar.

Sistemele de rachete sol-aer S-200 au început să fie dezvoltate în Uniunea Sovietică în urmă cu 60 de ani. Acestea au fost dezvoltate de biroul de proiectare Almaz din Sankt Petersburg.

Complexul a fost adoptat de armata URSS în 1967. După aceea, a fost îmbunătățit de mai multe ori, în special, au încercat să le mărească raza de acțiune.

La sfârșitul anului 2013, în timpul mandatului lui Viktor Ianukovici, Ucraina a anunțat că aceste sisteme de rachete sol-aer au fost scoase din uz armatei din cauza faptului că erau considerate mult prea vechi. Platformele de lansare au fost demontate, iar rachetele au fost depozitate, astfel încât, în timpul ocupării Peninsulei Crimeea de către forţele ruse, Ucraina s-a trezit practic fără apărare aeriană.

În 2018, primul ministru adjunct al apărării de atunci, Ivan Rusnak, a declarat public că Ucraina repune în funcțiune S-200.

La 10 iulie 2023, Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina a lovit ținte din Crimeea, regiunile Rostov și Kaluga cu rachete antiaeriene S-200 transformate în versiune de atac la sol.

La 28 iulie, Ministerul rus al Apărării a raportat că o astfel de rachetă modificată a lovit centrul orașului Taganrog și orașul Azov din regiunea Rostov. Un alt atac, probabil cu rachete S-200, a fost efectuat la 12 august asupra podului din Crimeea.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel