Traiectoria confuză a Turciei privind sistemul S-400 continuă. Ankara va semna și al doilea contract cu Rusia

Cătălin Costea / 13 feb 2021 / 20:25

În urmă cu doar patru zile ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, anunța reevaluarea poziției Turciei față de SUA în problema S-400 și disponibilitatea utilizării limitate a sistemului de apărare antiaeriană, după așa-numitul „model grecesc”.

„Nu se pune problema să le folosim tot timpul. Vom lua măsuri în funcție de situația amenințării”, a declarat pe 8 februarie ministrul turc explicând esența propunerii “complet echilibrate și extrem de corectei” făcute Washingtonului în legătură cu utilizarea sistemelor rusești de apărare antiaeriană S-400.

Cu această propunere, Ankara a considerat că mingea se află în terenul lui Biden și a așteptat cu nerăbdare mutarea Washingtonului. Însă Casa Albă nu a reacționat în niciun fel și, potrivit presei turce, “a prelungit așteptarea dincolo de limitele decenței”.

Considerând că și tăcerea este un răspuns, autoritățile turce s-au grăbit să treacă peste propunerea lansată și, după doar câteva zile, pe 11 februarie, purtătorul de cuvânt al președintelui Erdogan a anunțat că Turcia își va respecta dreptul suveran și va finaliza și cel de-al doilea contract privind sistemele S-400.

“SUA nu au vândut Patriot Turciei, au refuzat-o, iar apoi conducerea țării a luat o cale diferită. Am cumpărat sistemele de apărare antiaeriană de care aveam nevoie de la Rusia. Acordul va fi finalizat, subiectul este închis", a declarat Ibrahim Kalyn în interviul acordat joi canalului de televiziune TRT Haber, menționând că "S-400 nu va fi integrat în sistemul NATO".

În cadrul emisiunii, Kalyn a explicat că orientarea politicii externe a Turciei nu trebuie privită ca o dogmă, ci ca o modalitate de atingere a intereselor naționale. "Rusia este un partener important pentru Ankara, prin urmare contractul S-400 nu poate fi anulat la cererea Statelor Unite, deoarece nu este împotriva Americii și NATO, este în interesul Turciei", a reiterat Kalyn.

Precipitarea evenimentelor pentru Ankara nu este întâmplătoare. Turcia este obligată să tranșeze situația pentru că a sosit momentul în care trebuie să semneze contractul pentru furnizarea celui de-al doilea lot de S-400. Iar contractul nu prevede doar sistemele fizice ci și ceea ce Ankara și-a dorit cel mult și pentru care a ajuns în această situație: accesul la tehnologie prin producția comună a modelului S-400, ceea ce devine posibil doar odată cu încheierea acestui al doilea contract.

Citește și: Mirajul F-35 face ca Turcia să vină cu o nouă propunere către SUA: S-400 nu va fi utilizat permanent, invocând 'exemplul Grecia'

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy