Traiectoria confuză a Turciei privind sistemul S-400 continuă. Ankara va semna și al doilea contract cu Rusia

Cătălin Costea |
Data publicării:

În urmă cu doar patru zile ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, anunța reevaluarea poziției Turciei față de SUA în problema S-400 și disponibilitatea utilizării limitate a sistemului de apărare antiaeriană, după așa-numitul „model grecesc”.

„Nu se pune problema să le folosim tot timpul. Vom lua măsuri în funcție de situația amenințării”, a declarat pe 8 februarie ministrul turc explicând esența propunerii “complet echilibrate și extrem de corectei” făcute Washingtonului în legătură cu utilizarea sistemelor rusești de apărare antiaeriană S-400.

Cu această propunere, Ankara a considerat că mingea se află în terenul lui Biden și a așteptat cu nerăbdare mutarea Washingtonului. Însă Casa Albă nu a reacționat în niciun fel și, potrivit presei turce, “a prelungit așteptarea dincolo de limitele decenței”.

Considerând că și tăcerea este un răspuns, autoritățile turce s-au grăbit să treacă peste propunerea lansată și, după doar câteva zile, pe 11 februarie, purtătorul de cuvânt al președintelui Erdogan a anunțat că Turcia își va respecta dreptul suveran și va finaliza și cel de-al doilea contract privind sistemele S-400.

“SUA nu au vândut Patriot Turciei, au refuzat-o, iar apoi conducerea țării a luat o cale diferită. Am cumpărat sistemele de apărare antiaeriană de care aveam nevoie de la Rusia. Acordul va fi finalizat, subiectul este închis", a declarat Ibrahim Kalyn în interviul acordat joi canalului de televiziune TRT Haber, menționând că "S-400 nu va fi integrat în sistemul NATO".

În cadrul emisiunii, Kalyn a explicat că orientarea politicii externe a Turciei nu trebuie privită ca o dogmă, ci ca o modalitate de atingere a intereselor naționale. "Rusia este un partener important pentru Ankara, prin urmare contractul S-400 nu poate fi anulat la cererea Statelor Unite, deoarece nu este împotriva Americii și NATO, este în interesul Turciei", a reiterat Kalyn.

Precipitarea evenimentelor pentru Ankara nu este întâmplătoare. Turcia este obligată să tranșeze situația pentru că a sosit momentul în care trebuie să semneze contractul pentru furnizarea celui de-al doilea lot de S-400. Iar contractul nu prevede doar sistemele fizice ci și ceea ce Ankara și-a dorit cel mult și pentru care a ajuns în această situație: accesul la tehnologie prin producția comună a modelului S-400, ceea ce devine posibil doar odată cu încheierea acestui al doilea contract.

Citește și: Mirajul F-35 face ca Turcia să vină cu o nouă propunere către SUA: S-400 nu va fi utilizat permanent, invocând 'exemplul Grecia'

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel