Tot ce trebuie să știi despre vizita lui Zelenski în România. Tensiunile din Bulgaria nu se vor repeta, dar toți ochii vor fi în Parlament

Președintele ucrianean Volodimir Zelenski ajunge azi la București, într-o vizită oficială efectuată în România, la invitația președintelu Klaus Iohannis.22

Despre vizita președintelui Volodimir Zelenski nu se cunoasc foarte multe informații, din rațiuni evidente ce țin de securitate.

Potrivit unei informații oficiale venite de la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis îl  va primi pe președintele Zelenski în jurul prânzului.

Cei doi lideri vor face ulterior declarații de presă la Palatul Cotroceni.

Există numeroase informații cu privire la faptul că, după amiază, Volodimir Zelenski va fi prezent în Parlamentul României, unde va ține un discurs, așa cum obișuiește să facă în vizitele din străinătate. Discursul din Parlament nu este încă confirmat.

Cert e că vorbim de o vizită pe care Volodimir Zelenski o va face exclusiv în România, ea nu face parte dintr-un turneu.

 

La ce să ne așteptăm?

 

De regulă discursurile lui Volodimir Zelenski sunt critice, chiar și la adresa țărilor pe care le vizitează, mai ales în ceea ce privește ajutorul militar acordat Ucrainei.

România e una din puținele țări care au secretizat ajutorul militar pe care îl acordă Ucrainei. Va fi interesant de urmărit declarațiile pe care le va face Volodimir Zelenski în acest sens. Respectând politica Bucureștiului și doar rezumându-se să mulțumească României pentru sprijinul necondiționat, invocând hubul umanitar și culoarele de tranzit, va fi o confirmare indirectă a dimensiunii sprijinului militar acordat de România.

Știm din imaginile de pe front că țara noastră a trimis cantități mari de muniție, blindate sovietice, dar și lansatoare de rachete către Ucraina.

Criza cerealelor va fi cu siguranță un punct important pe agendă. În contextul în care Rusia a ieșit din acordul privind transportul de cereale ucrainene și a lansat un val de atacuri asupra porturilor ucrainene de la Gurile Dunării, tocmai pentru a submina capacitatea Ucrainei de a transporta cereale, capacitate esențială pentru a susține din punct de vedere economic războiul, rolul României devine unul crucial.

Peste 60% din exporturile Ucrainei trec azi prin România, motiv pentru care vizita președintelui Zelenki în țara noastră e esențială, în an preelectoral.

Expertul George Scutaru, director al New Strategy Center, semnala și el pentru DefenseRomania acest lucru: 

„Să fim conștienți de importanța României. Noi suntem principala rută de export pentru ucraineni. Dacă România și-ar schimba poziția ar fi catastrofal pentru rezistența Ucrainei.

Noi avem un an electoral cu multe alegeri, va fi un carnaval electoral. Să nu credeți că toată capacitatea de dezinformare nu se va vedea și în România. Se vede deja. Ceea ce e de remarcat însă pentru scena politică românească e că noi nu am avut politicieni care să pună sub semnul întrebării linia asumată de politică externă și de securitate. Pentru prima dată avem politicieni care pun sub semnul întrebării această linie și promovează interese ale Federației Ruse, care acum e o putere ostilă României”.

Alte subiecte care vor fi abordate sunt criza dronelor rusești prăbușite în România, modalități de comunicare a autorităților române, dar și dosarul minorităților și canalul Bîstroe.

 

Probabil nu vor exista momente tensionate precum în Bulgaria. Dar toți ochii vor fi pe Parlamentul României

 

În iulie 2023 președintele Volodimir Zelenski a vizitat și Bulgaria, unde au ieșit „scântei” în timpul întrevederii oficiale cu președintele bulgar pro-rus Rumen Radev, unde Zelenski și Radev au avut un schimb de replici.

Aici trebuie precizat că Executivul pro-european de la Sofia sprijină necondiționat Ucraina, bulgarii oferind ajutor inclusiv militar masiv și asumat, poziție aflată în contradicție cu narativul pro-rus al președintelui Radev.

Situația în România e cu totul alta, susținerea pentru Ucraina existând și la nivelul Guvernului, dar și la nivelul Președinției.

Toți ochii vor fi însă pe Parlament. În contextul în care discursul președintelui ucrainean se va confirma, e de așteptat ca senatorul pro-rus Diana Șoșoacă, o prezență constantă la ambasada rusă, să provoace scandal, încercând în stilul caracteristic să întrerupă discursul președintelui Ucrainei. 

Senatorul mai sus menționat, cu viziuni profund pro-ruse și anti-occidentale, a făcut cu 24 de ore înainte apel pe rețelele de socializare la acțiuni violente împotriva președintelui ucrainean. 

Riscul unor deservicii majore de imagine la adresa României va veni din Parlament în cazul unui discurs susținut de președintele Ucrainei.

DefenseRomania o sa vă țină la curent cu informații în timp real pe parcursul întregii zile cu cele mai importante date despre vizita președintelui Volodimir Zelenski în România.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel