Tony Blair: ''Islamul radical'' rămâne o ''ameninţare de primă importanţă'' pentru securitatea lumii

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Luptător al Statului Islamic (ISIS)
Luptător al Statului Islamic (ISIS)

Fostul premier britanic Tony Blair a avertizat luni că "islamul radical" rămâne o "ameninţare de primă importanţă" pentru securitatea lumii şi care continuă să se agraveze, la aproape 20 de ani de la atentatele din 11 septembrie 2011 din SUA, relatează AFP şi Reuters.

"După 11 septembrie, cu toate că, din fericire, nu a mai avut loc un alt atac terorist de o asemenea amploare, islamul radical nu şi-a diminuat forţa", a declarat Blair într-un discurs la centrul de reflecţie britanic RUSI, precizează Agerpres.

"Islamismul - atât ideologia cât şi violenţa - constituie o ameninţare de nivelul întâi pentru securitate şi dacă nu este controlat va ajunge la noi chiar dacă centrul său este departe, aşa cum s-a demonstrat la 11 septembrie. (...) Este o ameninţare globală care se agravează", a spus fostul premier britanic, lansând un apel către puterile mondiale, inclusiv aliaţii neoccidentali, să se "unească" pentru adoptarea unei "strategii comune". În opinia sa, China, Rusia şi numeroase ţări musulmane au interesul să contracareze islamul radical.

AFP aminteşte că în cei zece ani de mandat ca premier, începând din 1997, Blair a menţinut strânse legături cu preşedintele american George W.Bush, susţinând intervenţionismul occidental, iar lipsa de popularitate a intervenţiilor militare din Orientul Mijlociu şi în special a celei din Irak din 2003 au jucat un rol important în plecarea sa de la putere, în 2007, când a fost înlocuit cu Gordon Brown.

În august, Tony Blair a acuzat Occidentul că a abandonat Afganistanul prin retragerea trupelor din această ţară, după aproape 20 de ani.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel