Fregatele poloneze Miecznik vor fi echipate cu sisteme de ultimă generație TACTICOS produse de Thales. Prima navă ar putea intra în serviciu în 2029

Fregata Arrowhead 140 din programul polonez Miecznik. Foto: Babcock
Fregata Arrowhead 140 din programul polonez Miecznik. Foto: Babcock

Thales a semnat un contract cu Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) pentru a livra sistemul integrat TACTICOS de combat management, sonare, radare de supraveghere aeriană și de control al tirului și un senzor cu infraroșu 360° pentru programul fregatei MIECZNIK destinat marinei poloneze

Acesta este rezultatul Acordului de Cooperare Strategică semnat în 2022 de Thales, PGZ și PGZ SW și va permite consorțiului PGZ-MIECZNIK să livreze fregatele cu capacitățile multirol așteptate, potrivit unui comunicat emis de către Thales către DefenseRomania.

 

Thales va echipa fregatele Miecznik cu sisteme TACTICOS. Prima navă ar putea intra în serviciu în 2029

 

Thales va echipa fregatele MIECZNIK ale Marinei poloneze cu sistemul TACTICOS de combat management, cu sonare, un senzor cu infraroșu și radare care vor oferi navelor de război capabilități de detectare, identificare, comandă și control. Se preconizează că prima navă va intra în serviciu în 2029, prin intermediul unui program strategic care include un acord de cooperare între Thales și consorțiul PGZ-MIECZNIK (condus de Polska Grupa Zbrojeniowa).

Proiectate pentru a îndeplini o gamă largă de misiuni pe mare, inclusiv securizarea liniilor de comunicații maritime și a infrastructurii critice, fregatele multirol din clasa MIECZNIK vor spori semnificativ capacitățile marinei poloneze și vor reprezenta o contribuție importantă a Poloniei în cadrul NATO. Navele vor fi echipate cu un set de senzori dezvoltați de Thales și integrați în sistemul de luptă. 

Sistemul TACTICOS de la Thales va fi elementul central de comandă și decizie al sistemului de luptă al fregatei. Rolul și performanțele sale - sprijinirea controlului senzorilor, compilarea imaginilor, evaluarea situației, susținerea acțiunilor și controlul armelor - sunt esențiale pentru eficiența operațională a unei nave militare.

Fregatele poloneze MIECZNIK se vor baza pe o suită completă de sonare Thales, care va cuprinde sonarul BlueHunter montat pe corpul navei și sonarul remorcat Captas-2, care oferă o evaluare multisenzorială a peisajului subacvatic.

 

Thales va furniza și două radare complementare, SM400 Block 2 și NS50. Acord între Thales și industria de apărare din Polonia

 

2. Fregata Ar... (fregata-arrowhead-140-din-programul-polonez-miecznik-foto-babcock-2_52476300.jpg)

Fregata Arrowhead 140 din programul polonez Miecznik. Foto: Babcock

În plus, Thales va furniza două radare complementare, SM400 Block 2 și NS50. Radarul SM400, un radar multifuncțional în bandă S, este conceput pentru a asigura simultan supraveghere aeriană și de suprafață la mare distanță și funcții de control al elicopterelor și al armelor la o distanță de până la 400 km. Radarul NS50, împreună cu TSA 6000 IFF (Identification Friend or Foe), oferă un nivel suplimentar de protecție, asigurând detecție, urmărire și clasificare superioare, aerian și terestru. De asemenea, fregatele vor fi echipate cu ARTEMIS, un sistem naval de căutare și urmărire în infraroșu la 360°, și cu radarul de control al tirului STIR 1.2 EO Mk2.

Cu sprijinul guvernului britanic și lucrând împreună cu Babcock și MBDA, Thales va folosi expertiza din programul Type 31 al Marii Britanii pentru a reduce riscurile și pentru a simplifica procesul de predare a navelor. În plus, Thales va contribui la consolidarea industriei locale de apărare din Polonia prin colaborarea cu consorțiul PGZ-MIECZNIK și cu alți actori din industria poloneză.

"Contractul oferă o bază solidă pentru un efort comun, iar valoarea extraordinară care poate fi obținută prin colaborare este un aspect esențial al parteneriatului strategic. Prin urmare, un set de senzori și efectori va fi integrat cu TACTICOS CMS în mod independent de către PGZ, grație transferului de cunoștințe de la Thales", a declarat Cezary Cierzan, directorul Departamentului de Tehnologii Maritime, PGZ.

"Fiind unul dintre cei mai apropiați aliați, continuăm să ne consolidăm parteneriatul cu Polonia pentru a contribui la asigurarea securității europene. Aceste noi fregate poloneze, echipate cu unele dintre cele mai bune produse ale industriei britanice, vor fi un plus formidabil pentru flota Poloniei, consolidând capacitățile NATO", a declarat James Cartlidge, ministrul pentru achiziții de apărare.

"Este un succes remarcabil pentru Thales, care a beneficiat de sprijinul guvernului britanic. Așteptăm cu interes continuarea relației istorice pe care o avem cu Polonia, în beneficiul ambelor națiuni", a precizat Alex Cresswell, director executiv Thales în Marea Britanie.

"Parteneriatul nostru cu Marina poloneză datează de mulți ani și suntem mândri că am fost selectați pentru acest program important, după 2 ani de dezvoltare a soluției împreună cu PGZ. Așteptăm cu nerăbdare să aducem ingineria și tehnologia Thales la bordul acestor nave și să cooperăm cu industria locală pentru a sprijini Marina poloneză", a subliniat Dirk Jan de Bruijn, Vicepreședinte Above Water Systems, Thales.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel