Tensiunile în creștere dintre Maroc și Algeria prevestesc un conflict militar în Magreb

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Pierre Vermeren, profesor de istorie contemporană a Magrebului la Universitatea din Paris, a avertizat că agravarea relațiilor dintre Maroc și Algeria poate duce la o confruntare militară serioasă între cele două părți, cu repercusiuni grave asupra ]întregii regiunii.

Într-un interviu acordat pentru "France 24", Vermeren a afirmat recentul anunț al Algeriei de a-și întrerupe legăturile cu Marocul și de a-și închide întregul spațiu aerian aviației marocane (civile și militare) marchează debutul unor noi relații de criză și tensiune, iar regiunea Magrebului va fi cel mai mare perdant în această poveste.

În opinia sa, motivul creșterii tensiunilor dintre cele două țări se datorează schimbărilor geostrategice din ultima perioadă, din Orientul Mijlociu, care servesc mai mult intereselor Marocului decât Algeriei.

Istoricul francez a menționat că disputele dintre Maroc și Algeria sunt complexe și înrădăcinate, în special în problema suveranității asupra Saharei Occidentale și dorinței ambelor țări de a se impune ca cea mai mare putere regională.

"Dacă se caută cauzele imediate care au dus la izbucnirea crizei, vedem că semnarea Acordurilor Avraam în toamna anului 2020 între Maroc și Israel a contribuit fără îndoială la aprinderea focului". În temeiul acestui acord, Washingtonul recunoaște "marocanismul" din Sahara Occidentală, iar acest lucru reprezintă pentru Algeria "o chemare suficientă la război",  apreciază Vermeren.

Istoricul francez a subliniat că recentul caz de spionaj "Pegas" a înrăutățit lucrurile. "Este posibil ca Rabatul să fi spionat telefoanele mai multor oficiali algerieni folosind tehnologii dăunătoare", furnizate de compania israeliană NSO.

Cu privire la posibilitatea izbucnirii unui conflict militar între cele două țări, Vermeren a afirmat că nu au existat confruntări militare directe între Algeria și Maroc din 1963. Dar, dacă situația va continua, există posibilitatea ca acest lucru să se întâmple, "și va fi tragic".

Vermeren a susținut că majoritatea comunității internaționale rămâne tăcută până acum cu privire la conflictul dintre Algeria și Maroc. În timp ce reacțiile israeliene au venit în sprijinul Marocului, partenerii direcți ai celor două țări nu și-au exprimat pozițiile. Problema este destul de complicată pentru Franța, deoarece Magrebul este regiunea în care are cea mai mare influență după Europa. Franța urmărește în prezent această regiune "crăpând" sub ochii ei, iar Parisul are fără îndoială probleme, deoarece este obligată să caute să mențină relații echilibrate atât cu Marocul, cât și cu Algeria.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel