Țările Baltice cer insistent Congresului SUA să deblocheze ajutorul pentru Ucraina: Este necesar sprijinul SUA, iar noi vom face și mai mult pentru a ajuta

Cătălin Costea |
Data publicării:
Militari ucraineni manipulând obuze de artilerie. Sursa foto: Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Militari ucraineni manipulând obuze de artilerie. Sursa foto: Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Președinele leton Seimas Daiga Mieriņa, președintele lituanian Seimas Viktoria Cmilyte-Nielsen și președintele Parlamentului Eston Lauri Hussar au adresat un apel Congresului SUA privind aprobarea pachetului de ajutor pentru Ucraina blocat de republicani de câteva luni.

„Europa face pași istorici pentru a-și consolida capacitățile de apărare, dar acest lucru necesită inevitabil timp, timp pe care Ucraina nu îl are”, se precizează în scrisoarea către Președintele Camerei Reprezentanților James Michael Johnson, publicată astăzi, 19 aprilie.

„În acest moment decisiv, până când noile capabilități de apărare ale Europei ajung să se poată manifesta, este necesar sprijinul SUA, iar noi vom face și mai mult pentru a ajuta Ucraina”, explică autorii apelului. Sprijinul pentru Kiev este „o investiție în viitorul nostru comun și sigur”, se mai arată în document.

De asemenea, președinții comisiilor de afaceri externe ale parlamentelor celor trei țări baltice, aflate în prezent în vizită în Statele Unite, vor încerca și ei să-i convingă pe congresmeni de necesitatea reluării sprijinului pentru Ucraina.

 

Congresul SUA va lua în considerare un pachet separat de ajutor pentru Ucraina

 

Camera Reprezentanților, controlată de republicani, este de așteptat să ia chiar mâine, 20 aprilie, în considerare pachetul de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Confruntarea dintre democrați și republicani în congresul american pe această problemă se desfășoară de la sfârșitul anului 2023. Administrația SUA face eforturi pentru aprobarea ajutoarelor suplimentare, iar Departamentul Apărării avertizează că, fără sprijinul continuu al SUA, Kievul va trebui să aleagă ce orașe poate apăra cu resursele sale și la care să renunțe.

La mijlocul lunii februarie, Senatul Statelor Unite a aprobat un proiect de lege prin care se alocă 95,3 miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina, Israelul și Taiwanul. Documentul a fost însă blocat în Camera Reprezentanților. Purtătorul de cuvânt republican și-a exprimat nemulțumirea față de faptul că proiectul de lege nu include finanțarea măsurilor de întărire a protecției graniței de sud a SUA, asupra cărora republicanii insistă.

În aceste condiții, în timpul scurs până la jumătatea lunii aprilie programele de asistență pentru Ucraina, Israel și Taiwan, precum și măsurile suplimentare de consolidare a securității naționale, legate anterior într-un singur document, au fost separate în proiecte de lege separate.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel