Tancuri Merkava la export: Apar noi informaţii care confirmă că Republica Cipru este unul dintre cele două state care primesc tancuri din Israel

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Tanc Merkava al Israelului, sursă foto: Wallpaper via. Israel Today
Tanc Merkava al Israelului, sursă foto: Wallpaper via. Israel Today

În urmă cu câteva zile, jurnalistul Emmanuel Fabian de la  The Times of Israel, a precizat că Israelul discută discret despre vânzarea mai multor tancuri vechi Merkava, nu doar către una, ci către două țări, dintre care una se află în Europa. După cum era de aşteptat, în contextul războiul din Ucraina, primele speculaţii a indicat că prim posibil client Kievul. Acest potențial export al formidabilelor vehicule blindate marchează o piatră de hotar istorică pentru Israel, deoarece armata israeliană nu a mai permis niciodată până acum transferul acestor tancuri, indiferent de vechimea lor, către alte state. 

 

Săptămâna trecută, într-un interviu acordat cotidianului financiar israelian Calcalist, directorul Direcției de Cooperare Internațională pentru Apărare a Israelului [SIBAT], Yair Kulas, a mărturisit că negocierile pentru vânzarea de tancuri de luptă Merkava către doi clienți străini se află într-un "stadiu avansat". El a precizat doar că unul dintre aceștia este un stat european.

De atunci, au apărut speculații cu privire la acești doi clienți "misterioși". Atunci când i s-au cerut mai multe informații, Ministerul israelian al Apărării nu a oferit mai multe detalii decât șeful SIBAT. "Pe fondul războiului din Europa, mai multe țări și-au manifestat interesul pentru echipamente militare israeliene, inclusiv pentru tancurile Merkava, care au fost scoase din serviciul armatei în urmă cu câțiva ani. Negocierile nu au fost încă încheiate", a răspuns Ministerul israelian al Apărării.

Cu toate acestea, la scurt timp, pe paginile de Twitter ale mai multor analist militari, au fost publicat informaţii care susțin că există deja acorduri pentru furnizarea tancurilor Merkava. Acestea au fost trimise către Cipru și Măroc. Tancurile israeliene Merkava vor înlocui cele 41 de tancuri T-80U / UK donate Ucrainei de Cipru, precum și tancurile T-72B deţinut de forţele armate din Maroc.

Acestea fiind spuse, una dintre ipotezele avansate după declarațiile făcut de Yair Kulas pare să se confirme. Pe 22 iunie, cotidianul Haaretz a dezvăluit că Israelul poartă discuții cu un stat membru al Uniunii Europene [UE], în acest caz ar fi vorba despre Republica Cipru. Au existat mai multe indicii că Cipru este una dintre ţările care ar putea achiziţiona tancuri Merkava.

 

Cipru consideră Israelul un partener de încredere

 

Haaretz amintește că luna trecută, când l-a primit pe omologul său israelian, Yoav Gallant, la Nicosia, ministrul cipriot al apărării a subliniat importanța relațiilor în domeniul militare pe care ţara să le are cu Israelul, referindu-se ca la un "partener de încredere".

Premierul israelian Benjamin Netanyahu și președintele cipriot Nikos Christodoulides au fost, de asemenea, în contact în ultimele săptămâni pentru a "discuta chestiuni strategice". De altfel, cele două țări au interese comune în ceea ce privește exploatarea gazelor naturale din estul Mediteranei.

În orice caz, aceste negocieri au fost confirmate cotidianului israelian de către un oficial cipriot. Cu toate acestea, el nu a dorit să intre în detalii.

Achiziționarea de către Nicosia a tancurilor Merkava MkIII ar permite Gărzii Naționale Cipriote să își înlocuiască tancurile AMX-30 sau o parte din T-80 de concepție rusească, care ar putea fi livrate armatei ucrainene. Cu toate acestea, surse cipriote au negat orice intenție în acest sens. Reamintim că Nicosia și Moscova se bucură de o relație specială de multă vreme.

Cu toate acestea, Ciprul trebuie acum să înlocuiască echipamentul militar achiziționat din Rusia, din simplul motiv că menținerea în stare operațională este acum complicată de sancțiunile UE impuse Moscovei.

În plus, un acord privind vânzarea de tancuri Merkava Mk3 către Cipru ar putea complica și mai mult relațiile Israelului cu Turcia, care au fost restabilite complet în august 2022, după ani de fricțiuni diplomatice. Într-adevăr, din cauza apropierii sale de Republică Turcă a Ciprului de Nord (n.a. formațiunea statală rezultată în anul 1974 în urma invadării părții de nord a Ciprului de către armata turcă) Ankara vede întotdeauna cu ochi răi orice demers al Nicosiei de a achiziționa arme.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel