Mariusz Blaszczak: Armata poloneză va începe să folosească tancuri Abrams începand de anul viitor

Cristian Soare |
Data publicării:

Armata poloneză ar urma să folosească primul dintre noile sale tancuri americane Abrams – recentul M1A2 SEPv3 care este echipat cu sistemul activ de protecţie Trophy – începând de anul viitor", a declarat Mariusz Blaszczak, ministrul polonez al Apărării, după ce s-a întâlnit miercuri la Washington cu secretarul american al apărării Lloyd Austin.

Amintim că, la târgul internațional de tehnică militară MSPO 2021, organizat anul în Polonia, armata SUA a prezentat anul acesta, printre altele, cea mai nouă versiunea a tancului Abrams – recentul M1A2 SEPv3 care este echipat cu sistemul activ de protecţie Trophy - pe care Ministerul polonez al Apărării a decis să o achiziţioneze deja.

La mijlocul lunii iulie Ministerul polonez al Apărării a precizat în mod oficial că Polonia va achiziţiona, ca parte a programului militar de înzestrare Wilk, 250 de tancuri americane Abrams, în contextul în care ţara încearcă să-şi consolideze apărarea.

 

Polonia va dispune de cea mai modernă versiune a tancului Abrams

 

Varșovia optează pentru cea mai modernă variantă a tancului american M1A2 SEPv3, dotată cu celebrul sistem de protecție Trophy. 

Sistemul activ de protecţie Trophy detectează focul inamic, calculează unghiul şi timpul de impact şi lansează o ploaie de alice asupra proiectilului. Raza de acţiune este mică pentru a nu pune în pericol infanteria, iar sistemul este eficient împotriva rachetelor anti-tanc, a RPG-urilor şi a altor proiectile similare.

În prezent polonezii dețin trei modele de tancuri principale de luptă. Aproximativ 250 de tancuri germane Leopard 2 - care sunt și cele mai moderne aflate în dotarea lor - dar și aproximativ 350 de tancuri vechi T-72 din perioada sovietică și aproximativ 230 de PT-91, o versiune locală a tancurilor T-72.

Programul pentru achiziționarea tancurilor Ambrams, împreună cu un pachet de mentenanţa și instruire, se ridică la 5,1 miliarde EUR, potrivit Polandin.com.

"Am discutat despre cooperare, întărirea relațiilor de apărare polono-americane și echiparea armatei poloneze cu echipamente de ultimă generație", a spus ministrul polonez al Apărării la întâlnit cu secretarul american al apărării Lloyd Austin.

Mariusz Blaszczak a precizat că secretarul american al Apărării va face o vizită oficială în Polonia, la sfârșitul lunii octombrie,  pentru a clarifica toate detaliile achiziției tancurilor Abrams de către Varşovia 

„Totul indică faptul că primele tancuri Abrams vor fi utilizate de armata poloneză anul viitor”, a spus Blaszczak.
Blaszczak a ţinut să precizeze că Polonia aloca sume mari de bani domeniului apărării, deoarece „este o condiție esenţială pentru dezvoltarea și securitatea Poloniei”, ci și pentru vecinii săi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel