T-14 Armata nu a mai ajuns în EAU. Rusia s-ar fi temut că tancul va fi 'confiscat' și a trimis doar o machetă

În Emiratele Arabe Unite are loc cea de-a 15-a ediție a Expoziției și Conferinței Internaționale de Apărare (IDEX), cea mai mare expoziție în domeniul apărării din Orientul Mijlociu. 

Încă de săptămâna trecută, DefenseRomania anunța că la expoziţia de tehnică militară IDEX vor fi prezentate, atât tancul T-14, cât şi vehiculul de luptă T-15, ambele construite pe platforma Armata. Aceste două vehicule militare nu vor fi prezente fizic – în mărime naturală – din cauza problemelor logistice care decurg că urma a restricţiilor impuse de pandemia COVID-2019, se preciza la vremea respectivă.

Cu alte cuvinte, ruşii vor prezenta nişte machete alte tancului T-14 Armata, dar şi ale vehiculului de luptă T-15.

 

Rusia s-ar fi temut ca T-14 Armata să nu fie „confiscat” din cauza sancțiunilor Occidentului

 

Doar că, potrivit portalului militar rus Avia.pro, care citează surse din industrie, motivul oficial - probleme logistice - este doar unul de fațadă. Rușii s-ar fi temut că atât de așteptatul T-14 Armata ar putea fi „confiscat” în contextul sancțiunilor impuse împotriva Federației Ruse.

Astfel, versiunea de export a T-14 Armata ar fi putut fi reținută în timpul transportului, scrie sursa citată. Informația a fost difuzată inițial de canalul Observator militar, pe Telegram, citând surse anonime. Experții susțin că sancțiunile impuse de SUA i-au făcut pe ruși să se răzgândească și să trimită în Emirate o machetă, cu toate că o astfel de acțiune, reținerea tancului rus, ar fi fost considerată de Rusia nu doar o provocare, ci o amenințare directă.

În ceea ce privește T-14 Armata, acesta încă nu a ajuns în dotarea militarilor ruși, deși acest lucru ar fi trebuit să se întâmple de mulți ani. La finalul anului trecut, șeful companiei de stat ruse Rostec, Serghei Chemezov, le-a promis militarilor ruși, citat de agenția TASS, că un prim lot de tancuri T-14 Armata va fi livrat în 2021. De precizat că astfel de anunțuri şi promisiuni au tot fost în ultimii ani, primele livrări fiind programate în 2018.

Cu o turelă teleoperată și înarmat cu un tun de calibrul 125 mm, T-14 Armata are un echipaj format din trei oameni, așezați în interiorul unei capsule blindate cu mai multe straturi, separat de muniție. Tancul deține numeroși senzori, radare și camere de înaltă rezoluție și este echipat cu sistem de protecție activă Afganit.

Tancul rusesc de luptă T-14 poate fi înarmat cu rachete antitanc Sokol și, ca armament secundar, o mitralieră de 12,7 mm și un tun de 30 mm. Pe partea de motorizare, acesta este dotat cu un motor de 1.500 cai-putere.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel