Rusia promite la export T-14 Armata. Tancul pe care militarii ruşi încă îl aşteaptă

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Tancul principal de luptă rusesc T-14 Armata își va face debutul internațional la cea de-a 15-a ediție a Expoziției și Conferinței Internaționale de Apărare (IDEX), care va avea loc la Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, în perioada 21-25 februarie.

Publicaţia Defence-Blog precizează că la expoziţia de tehnică militară IDEX vor fi prezentate, atât tancul T-14, cât şi vehiculul de luptă T-15, ambele construite pe platforma Armată. Sursa citată precizează că aceste două vehicule militare nu vor fi prezentat fizica – în mărime naturală – din cauza problemelor logistice care decurg că urma a restricţiilor impuse de pandemia COVID-2019.

Cu alte cuvinte, ruşii vor prezenta, cel mai probabil nişte machete alte tancului T-14 Armata, dar şi ale vehiculului de luptă T-15.

Publicaţia Defense World precizează că întreprinderea rusă de stat pentru exportul de arme, Rosoboronexport va prezenta versiunea modernizată a tancului Armata la IDEX-21. Va fi prima dată când tancul T-14 Armata va fi prezentat la o expoziţie militară din străinătate, a informat presa rusă.

Anul trecut, în august, experții ruși au declarat că intenționează să echipeze cele mai noi tancuri T-14 Armata cu o nouă turelă fără pilot pe care să se instaleze un tun de 152 mm (tancul are în prezent un tun de 125 mm).

De reamintit că, la începutul lunii iulie 2020, ministrul industriei și comerțului din Rusia, Denis Manturov, a declarat în aprilie că Rusia intenționează să înceapă să lucreze cu clienții străini, interesaţi de tancul Armata, în 2021 și că primise deja mai multe cereri, dar fără să menţioneze ce state sunt interesate să achiziţioneze acest nou tanc.

 

T-14 Armata, un tanc construit pe promisiuni. Militarii ruşi încă îl aşteaptă

 

Sfârşitul anului 2020 a avenit pentru militarii ruşi cu încă o promisiune, alta dintr-un şir lung de promisiuni, despre termenul de livrare al tancurilor T-14 Armata. 

Șeful companiei de stat ruse Rostec, Serghei Chemezov, a decis să le mai facă militarilor ruşi o ultimă promisiune pe anul 2020, declarând pentru agenţia de presă TASS că un prim lot de tancuri T-14 Armata va fi livrat în anul 2021. Chemezov a uitat atunci, însă, să le spună militarilor ruşi şi când în 2021 vor primi tancurile promise din 2015 şi până azi.

Șeful Rostec, Serghei Chemezov, nu doar a precizat pentru TASS că livrările de tancuri T-14 Armata către Forţele Armate Ruse vor începe în 2021, ci şi ca tancul Armata este ,,cu siguranță cel mai bun tanc din lume’’. Cum poate T-14 Armata să fie cel mai bun tanc din lume fără ca măcar să fi fost testat în luptă, doar Chemezov ne poate lămuri.

,,În viitor, acest vehicul va fi noul tanc principal al armatei ruse ”, a spus, la momentul respectiv, Chemezov pentru TASS.


Să vinzi tehnică militară pe care nici tu nu o ai, asta da comerţ cu armament
 

Paradoxal sau nu, militarii ruşi nu au suficiente tancuri T-14 Armata pentru nevoile lor, dar şeful Rostec a ţinut să reamintească că noul tanc rus a primit recent aprobarea pentru export, iar agenția guvernamentală rusă de export de echipamente militare Rosoboronexport pregăteşte oferte de vânzare pentru potențiali cumpărători. În vara acestui an, Dmitri Șugaiev, șeful Serviciului Federal de Cooperare Militară și Tehnică, a declarat presei din Serbia, cu foarte mare entuziasm, că Federația Rusă a început promovarea tancurilor T-14 Armata, deoarece intenţionează ca acestea să fie vândute către parteneri externi. 

 

Tancuri T-14 şi un lung şir de promisiuni
 

La începutul anului 2020, Alexander Potapov, directorul executiv al companiei Uralvagonzavod, a declarat într-un interviu acordat presei din Rusia că livrările tancurilor T-14 Armata vor începe în cursul anului. De precizat că astfel de anunțuri şi promisiuni au tot fost în ultimii ani, primele livrări fiind programate în 2018.

DefenseRomania a scris încă de la începutul anului 2020 că Forţele Armate ale Rusiei nu au primit primul lot de 12 tancuri principale de luptă T-14 Armata. Mai mult, primele nouă tancuri ar fi trebuit să fie livrate armatei Federaţiei Ruse până sfârşitul anului 2018.

Primele nouă tancuri T-14 Armata trebuiau să fie livrate armatei Federaţiei Ruse până sfârşitul anului 2018. În realitate, acest lucru nu s-a întâmplat, obiectivul urmând a fi îndeplinit în anul 2019. Dar, cum probabil era de aşteptat, tancul 14 Armata a întârziat să apară şi în anul 2019. Ba chiar la sfârşitul anului, în luna noiembrie, Chemezov a precizat tare şi răspicat, că livrarea primului lot de nouă tancuri, ar putea avea loc la începutul anului 2020. Deci, surpriză, tot șeful Rostec este pus în postura de a le transmite militarilor ruşi ca mai trebuie să aştepte. Oare cât?

Citeşte şi: A testat Rusia cu adevărat T-14 Armata în Siria? Un expert militar rus spune că e doar o 'poveste frumoasă'

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a semnat, în anul 2018, un contract cu uzina Uralvagonzavod pentru livrarea a 132 tancuri T-14 și a vehiculelor de luptă T-15 pentru infanterie. La semnarea contractului Şoigu a declarat că toate cele 132 tancuri şi vehicule construite pe platforma Armată vor fi livrate până în 2021. Suntem în anul 2021 şi militarii ruşi nici măcar nu au primit primul lot, dar minte toată comanda.

Producția de tancuri și vehicule de luptă bazate pe cea mai nouă platformă de luptă Armată, în cadrul unui contract semnat cu ministerul rus al Apărării în urmă cu câțiva ani, este în curs de desfăşurare, declara la începutul lunii august, Denis Manturov, ministrul Industriei și Comerțului din Federația Rusă.

,,Da, procesul de producţie este în desfăşurare", a spus ministrul, răspunzând la o întrebare dacă producția acestor vehicule blindate a început în Rusia.

Aşa cum reiese din declaraţiile pe care Denis Manturov, nu se face niciun fel de precizare la perioada de timp când primele tancuri și vehicule de luptă bazate platforma Armată vor ajunge la Forţele Armate Ruse, dar cu toate acestea, oficialul rus a menţionat că probleme apărute la motorul care propulsează platforma Armată, au fost rezolvate.

 

Militarii ruşi nu au tancuri T-14 Armata, dar vor fi instruiţi să le opereze
 

Ministerul rus al Apărării vrea ca mai mulţi militari ruşi să intre într-un program de pregătire pentru a putea opera vehicule militare bazate pe platforma Armată, T-14 şi T-15.  

Primii cadeți vor fi înscriși începând cu anul 2021 și vor absolvi cursul de formare pentru comandant de pluton al tancurilor T-14. Surse din Ministerul rus al Apărării au declarat, pe 28 septembrie, pentru cotidianul Izvestia, că s-a decis înscrierea mai multor cadeţi în școlile de tancuri pentru urmarea unui curs de pregătire pentru operarea vehiculelor militare bazate pe platforma Armată.

Prima înscriere este planificată pentru anul viitor, deși calendarul poate fi modificat. Prima înscriere este programată în anul 2021, cu toate acestea, data se poate schimba. Două școli vor pregăti viitorii ofițeri. La Şcoala Militară de Ofiţeri de Tancuri din Kazan, militarii ruşi vor urma cursul de formare pentru comandant de pluton al tancurilor T-14, iar în cadrul Omsk Armour Engineering Institute vor fi pregătiţi experții în mentenanţă şi repare a vehiculelor militare bazate pe platforma Armată. Pregătirea militarilor ruşi va dura patru ani, iar primii absolvenți ai celor două şcoli vor putea începe să opereze pe vehiculele militare din familia Armată, începând cu anul 2025-2026.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel