Surse despre întâlnirea dintre Zelenski și Erdogan: Turcia va "insista asupra negocierilor pentru a pune capăt războiului"

S.I. Catalin |
Data publicării:
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan (dreapta) și președintele ucrainean Volodimir Zelenski (stânga) după ce au participat la o conferință de presă la Istanbul, Turcia, 08 martie 2024. Sursa Foto: Captura de ecran video Euronews.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan (dreapta) și președintele ucrainean Volodimir Zelenski (stânga) după ce au participat la o conferință de presă la Istanbul, Turcia, 08 martie 2024. Sursa Foto: Captura de ecran video Euronews.

În cadrul întâlnirii de la Istanbul, care va avea loc la 8 martie, președinții Ucrainei și Turciei, Volodimir Zelenski și Recep Tayyip Erdogan, vor discuta, printre altele, despre siguranța navigației navelor comerciale în Marea Neagră. Acest lucru a fost raportat de surse din Turcia pentru AP. Potrivit surselor, în timpul discuțiilor, Erdogan va insista asupra negocierilor pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina, a declarat pentru AP un oficial guvernamental turc.

Între timp, Reuters, citând surse proprii din cercurile diplomatice turce, relatează că, în timpul întâlnirilor cu Zelenski, Erdogan va sublinia sprijinul său puternic și continuu pentru integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei. De asemenea, se va vorbi despre negocierile cu Rusia.

,,Se intenționează să se transmită faptul că Turcia își continuă eforturile pentru a pune capăt războiului cât mai curând posibil prin negocieri", a declarat sursa pentru Reuters.

Săptămâna trecută, ministrul turc de externe Hakan Fidan a declarat, după o întâlnire cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, că este timpul ca Ucraina și Rusia să înceapă să negocieze o încetare a focului. El a adăugat că acest lucru nu ar trebui să însemne recunoașterea ocupației rusești.

Alte subiecte care vor fi discutate includ cursul războiului, acordul privind cerealele din Marea Neagră și relațiile bilaterale dintre Ucraina și Turcia, a declarat cu o zi înainte biroul președintelui turc.

 

Navele și dronele, în centrul cooperării în domeniul apărării


Kievul a relatat anterior că pe agenda lui Zelenski la Istanbul figurează o formulă de pace menită să pună capăt războiului cu Rusia, cooperarea în domeniul apărării și eliberarea prizonierilor de război ucraineni deținuți de Moscova.

Potrivit presei ucrainene, înainte de întâlnirile oficiale, președintele ucrainean a vizitat un port din Istanbul pentru a vedea o navă de război în construcție pentru Ucraina.

Potrivit observatorilor, de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, parteneriatul în domeniul apărării dintre Kiev și Ankara a devenit mai puternic și a consolidat atât economia, cât și securitatea ambelor țări.

Potrivit lui Pinar Dost, cercetător în domeniul relațiilor internaționale la think tank-ul Atlantic Council, acordul dintre cele două țări pentru crearea de drone Bayraktar în Ucraina dă deja roade.

,,În februarie, Baykar a început construcția unei fabrici de drone lângă Kiev. Construcția ar trebui să dureze 12 luni, fabrica va crea cinci sute de locuri de muncă și va produce 120 de unități pe an", scrie cercetătorul.

În plus, compania turcă Baykar folosește motoare Ivchenko-Progress fabricate în Ucraina pentru a produce dronele Akinci și Kizilelma (care ar urma să fie lansate în acest an). "Kizilelma este numită "pasăre turcească cu inimă ucraineană".

Din 2021, Turcia construiește pentru marina militară două corvete antisubmarin din clasa Ada, care ar trebui să fie finalizate și livrate Ucrainei în acest an.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel