Suedia permite desfășurarea de arme nucleare pe teritoriul său în caz de război

Cristian Soare |
Data publicării:
O bombă nucleară B-61. Sursa foto: U.S. Air Force.
O bombă nucleară B-61. Sursa foto: U.S. Air Force.

Premierul suedez Ulf Kristersson a admis că Suedia ar putea folosi armele nucleare ale NATO pentru a se apăra în caz de război. El a exclus o astfel de posibilitate pe timp de pace.

"Într-o eventuală stare de război, aceasta este o chestiune complet diferită. Ar depinde în întregime de ceea ce se întâmplă", a declarat Kristersson, citat de Newsweek, pentru ziarul suedez P1 Morgon.

"În cel mai rău scenariu posibil, țările democrate din partea noastră de lume ar trebui să se apere împotriva țărilor care ne-ar putea amenința cu arme nucleare'', a mai precizat oficialul suedez.

Luna trecută, liderul unei alte țări NATO, Polonia, Andrzej Duda, a declarat că țara sa este "pregătită" să desfășoare arme nucleare pe teritoriul său dacă NATO decide să își consolideze flancul estic.

El a menționat că Rusia a desfășurat arme nucleare în Belarus și își consolidează tot mai mult prezența militară în regiunea Kaliningrad, enclava sa dintre Polonia și Lituania. În declarația sa, Duda s-a referit la regiune prin numele său prusac de dinainte de al Doilea Război Mondial, Königsberg.

De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, oficialii ruși au făcut în mod repetat amenințări nucleare voalate împotriva Occidentului.

În prezent, Statele Unite nu văd niciun semn de utilizare probabilă a armelor nucleare de către Rusia pe teritoriul Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, la 7 mai.

"Retorica nucleară a Rusiei a fost nesăbuită și iresponsabilă pe tot parcursul conflictului. În ciuda acestui fapt, nu am văzut niciun motiv pentru a ne ajusta propria poziție nucleară ca răspuns la aceste declarații și nici nu am văzut vreun indiciu că Rusia se pregătește să folosească arme nucleare în Ucraina", a declarat Miller reporterilor în timpul unui briefing de luni.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel