Suedia desfășoară de urgență sistemul ”Patriot” în portul Goteborg. Decizia copiază o mutare similară a Poloniei care a trimis o baterie antiaeriană lângă Varșovia

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Patriot - Forțele Armate suedeze
Patriot - Forțele Armate suedeze

Portul Göteborg este esențial pentru aprovizionarea întregii țări, dar și a țărilor vecine, cum ar fi Finlanda, cu produse necesare precum alimente și combustibil.

Forțele de Apărare suedeze desfășoară o operațiune de urgență pe coasta de vest, au anunțat, luni, mai multe surse media din Suedia. Scopul este de a proteja zona Göteborg și liniile de aprovizionare de importanță strategică de atacurile din aer.

Imaginea generală a amenințărilor împotriva Suediei și situația de ansamblu din lume este cea care ne determină să facem operațiuni de urgență ca aceasta, a declarat Generalul-maior Fredrik Ståhlberg, locțiitor al comandantului Comandamentului Forțelor Întrunite.

Decizia Suediei vine aproape simultan cu hotărârea luată de Varșovia de a-şi reloca sistemele de rachete sol-aer Patriot pe un aeroport militar din vestul Varşoviei.

În această dimineață (6 februarie) devreme, o grupare de apărare antiaeriană din Regimentul de Apărare Antiaeriană Lv6 din Halmstad (120 km sud de Goteborg) a primit un ordin neanunțat (cu executare imediată – nota autorului) de a merge la Göteborg și de a instala acolo noul sistem de apărare antiaeriană Patriot pentru a proteja, printre altele, portul Göteborg, potrivit publicației suedeze Aftonbladet.

Suedia a primit în 2021 din SUA prima baterie de apărare antiaeriană ”Patriot”, iar până în 2025 va primi încă trei baterii cu care va forma două batalioane ”Patriot”.

 

”Nu este un exercițiu”

 

Din partea Forțelor Armate suedeze, se subliniază că desfășurarea nu este un exercițiu, ci este descrisă ca o operație în toată regula de asigurare apărării antiaeriene.

”Nu este un exercițiu, a declarat Therese Fagerstedt, manager de presă la Forțele Armate ale Suediei.

”Coasta de vest cu portul Göteborg este importantă din punct de vedere strategic cu tot transportul care intră acolo și, prin urmare, este absolut crucial să ne putem proteja cu acest sistem împotriva unui atac”, a precizat Therese Fagerstedt.

Potrivit lui generalului-maior Fredrik Ståhlberg, este un cumul de schimbări în situația internațională care au dus la această măsură și nu o amenințare evidentă de ultim moment.

”Imaginea generală a amenințărilor la adresa Suediei și a situației de ansamblu la nivel mondial este cea ne face să efectuăm astfel de operații de urgență și aceasta nu este prima și nici ultima”, a declarat Ståhlberg.

”Vom avea aceste sisteme desfășurate în regiunea Göteborg pentru o perioadă de timp și apoi vom implementa alte lucruri și, desigur, nu vom comenta aceste lucruri, dar vom fi la fața locului și vă vom informa”, a adăugat Ståhlberg, care se află în actuala funcție de la începutul anului, ca și șeful său – comandantul Comandamentului Forțelor Întrunite, Generalul-locotenent Carl-Johan Edström.

Potrivit comunicatului oficial de presă al Forțelor Armate suedeze, operația nu este determinată de o amenințare iminentă.

„Operațiile de urgență sunt efectuate pentru a testa cât de rapid și eficient pot acționa unitățile și forțele noastre luptătoare într-o situație critică. Operația nu este determinată de nicio modificare a imaginii amenințărilor împotriva Suediei”, se precizează pe site-ul instituției.

Ministrul Apărării, Pål Jonson, a reiterat și el că operația nu este o reacție la o amenințare imediată.

,,Salut că forțele armate suedeze desfășoară o operație de urgență ca aceasta, care nu este provocată de nicio amenințare imediată, dar de-a lungul timpului situația politicii de securitate pentru Suedia s-a deteriorat, desigur, și atunci este important ca armata suedeză să poată efectua operații de urgență ca aceasta”, a precizat ministrul.

În continuare, Pål Jonson a subliniat că apărarea portului Göteborg și a coastei de vest este importantă atât pentru a asigura mijloacele de trai ale Suediei și ale țărilor vecine nordice, dar și prin posibilitatea de a primi sprijin din partea aliaților NATO în caz de criză sau război.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel