Succes la nivel european al cercetării ştiinţifice militare româneşti

S.I. Catalin |
Data publicării:

Comisia Europeană a anunţat, în data de 16 iunie 2020, rezultatele competiţiei de proiecte deschisă în anul 2019 în cadrul Programului european de dezvoltare industrială în domeniul apărării (European Defence Industrial Development Programme – EDIDP), precizează Agenția de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare, pe pagina oficiala de Facebook.

Între instituţiile câştigătoare sunt prezente Agenţia de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare şi Institutul naţional de cercetare – dezvoltare aerospaţială Elie Carafoli. Aceste instituţii fac parte din consorţiile câştigătoare a două proiecte.

Primul proiect, având un buget în valoare de 5,2 milioane de euro, are ca scop dezvoltarea unei soluţii de îmbunătăţire a programelor de antrenament pentru piloţii militari. Din acest consorţiu fac parte entităţi din Franţa, Italia, Spania şi Danemarca.

Al doilea proiect are ca scop dezvoltarea unor soluţii securizate de navigaţie prin satelit având la bază sistemul european Galileo, precum şi integrarea acestora cu soluţiile existente care utilizează sistemul american NAVSTAR GPS. Acest proiect are un buget de 95,2 milioane euro, iar Agenţia de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare și Institutul național de cercetare – dezvoltare aerospaţială Elie Carafoli vor fi subcontractori în cadrul acestuia.

Acest succes reprezintă o recunoaştere la nivel european a performanţelor şi profesionalismului cercetătorilor din cadrul ACTTM şi marchează trecerea la o nouă etapă şi anume la dezvoltarea de proiecte complexe colaborative la nivel european în domeniul apărării, punând astfel bazele participării la proiectele finanţate prin Fondul european de apărare (European Defence Fund – EDF), unde nivelul finanţării şi complexitatea vor fi mult mai mari.

Programul european de dezvoltare industrială în domeniul apărării a fost iniţiat în baza REGULAMENTULUI (UE) 2018/1092 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI din 18 iulie 2018 de instituire a Programului european de dezvoltare industrială în domeniul apărării pentru sprijinirea competitivităţii şi a capacităţii de inovare a industriei de apărare a Uniunii.

Programul are o durată de doi ani, 2019-2020 și un buget de 500 milioane de euro.

În cadrul competiţiei din anul 2019 s-au depus 40 de oferte de proiecte, cu participanţi din 26 de state membre ale uniunii, fiind declarate câştigătoare 16 propuneri pentru care au fost alocate 200,5 milioane euro.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel