Problemele se țin lanț pentru Flota rusă din Marea Neagră: Submarinul Novorossiysk va fi inactiv minim trei luni

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 08.10.2022, citând o sursă din domeniul construcțiilor navale, că, după ce a îndeplinit misiuni timp de mai multe luni în cadrul escadrei din Marea Mediterană, submarinul Novorossiysk al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) va fi supus unui proces de reparații planificate, la un șantier din nord-vestul Rusiei.

“Submarinul merge la Kronștadt. Ulterior, se va decide locul în care vor fi efectuate reparațiile. Va fi Șantierul Naval din Kronștadt sau Șantierul Naval al Amiralității din Sankt Petersburg. Reparațiile vor dura trei sau patru luni”, a precizat sursa.

Submarinele diesel-electrice Proiect 636.3 ale FRMN participă în mod regulat la misiunile desfășurate de Gruparea navală permanentă a Forțelor Navale ale Federației Ruse în Marea Mediterană. În ultima perioadă, la aceasta au luat parte submarinele Novorossiysk și Krasnodar.

Submarinele din cadrul proiectului au efectuat în mai multe rânduri atacuri cu rachete de croazieră Kalibr din acvatoriul Mării Mediterane asupra unor ținte ale teroriștilor de pe teritoriul Siriei. De asemenea, acestea au lovit ținte din Ucraina, în timpul operației militare speciale, aflându-se în acvatoriul Mării Negre.

În compunerea FRMN se află șase submarine Proiect 636.3, care au fost construite la Șantierul Naval al Amiralității din Sankt Petersburg.

Comentariul autorului: Submarinul Novorossiysk a ieșit din Marea Mediterană pe 21 septembrie, împreună cu remorcherul Serghei Balk al FRMN. După cum rezultă din datele prezentate de marinetraffic.com, în prezent, remorcherul se află în apropierea Bazei Navale Baltiysk din Regiunea Kaliningrad, unde este foarte posibil să facă o escală înaintea deplasării la Kronștadt.

B-261 Novorossiysk este primul submarin din seria de șase submarine Proiect 636.3 destinate FRMN, fiind introdus în dotarea flotei pe 21.08.2014.

Ținând cont de faptul că submarinul a mai fost reparat la Kronștadt și la începutul anului 2021, iar deocamdată nu se știe la ce șantier va fi efectuată reparația, este foarte probabil ca acesta să aibă probleme tehnice specifice.

În prezent, patru din cele șase submarine Proiect 636.3 ale FRMN se află în Marea Neagră (B-237 Rostov pe Don, B-271 Kolpino, B-262 Stary Oskol și B-268 Veliky Novgorod), în timp ce submarinul B-265 Krasnodar continuă îndeplinirea de misiuni în Marea Mediterană.

Trebuie precizat faptul că, în Marea Neagră se mai află încă un submarin al FRMN dotat cu rachete de croazieră de tip Kalibr. Este vorba despre submarinul B-871 Alrosa, care a fost reparat și modernizat timp de mai mulți ani și a fost operaționalizat recent.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel