Submarinul diesel-electric B-588 Ufa, purtător de rachete de croazieră Kalibr, a fost introdus în dotarea Forțelor Navale ale Rusiei

Ionel Copcea |
Data publicării:
Submarinul rus Magadan, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Submarinul rus Magadan, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 16.11.2022, submarinul diesel-electric B-588 Ufa, Proiect 636.3 (clasa Varshavyanka), a fost introdus în dotarea Flotei ruse din Oceanul Pacific (FROP).

“Astăzi, sub conducerea comandantului-șef al Forțelor Navale ale Federației Ruse, amiral Nikolai Evmenov, s-a desfășurat ceremonia de arborare a drapelului Sfântului Andrei pe submarinul diesel-electric Ufa”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agenția Interfax.

În conformitate cu ordinul citit de amiralul Evmenov, submarinul Ufa a fost repartizat FROP, fiind al patrulea submarin Proiect 636.3 livrat acestei flotei.

Evmenov a remarcat în cadrul ceremoniei că “submarinele acestui proiect sunt echipate cu cele mai moderne arme, iar calitățile lor de luptă au fost confirmate de îndeplinirea cu succes a misiunilor în Marea Neagră, Marea Mediterană, precum și în Arctica”.

Ceremonia de arborare a drapelului de luptă pe submarinul Ufa s-a desfășurat la Sankt Petersburg, în cadrul Șantierului Naval al Amiralității, parte a Corporației întrunite constructoare de nave (OSK).

 

Submarinul B-588 Ufa este al patrulea dintr-o serie de șase submarine

 

Comentariul autorului: Submarinul B-588 Ufa este al patrulea dintr-o serie de șase submarine comandate pentru FROP. Primele trei submarine ale seriei, B-274 Petropavlovsk-Kamchatsky, B-603 Volkhov și B-602 Magadan au fost transferate flotei în perioada 2019-2021.

Este de așteptat ca livrările submarinelor cinci și șase, Mozhaysk și Yakutsk, să fie efectuate în 2023 și 2024. Astfel, se va realiza reînzestrarea completă a Brigăzii 19 Submarine a Flotilei din Primorie a FROP, care este dislocată la Vladivostok, în Golful Ulysses.

Anterior, la Șantierul Naval al Amiralității din Sankt Petersburg a fost construită o serie formată din alte șase submarine Proiect 636.3 pentru Flota rusă din Marea Neagră. Acestea au fost livrate în perioada 2014-2016 și au fost introduse în dotarea Brigăzii 4 Submarine din cadrul Bazei Navale - Novorossiysk.

Conducerea Forțelor Navale ale Federației Ruse intenționează să continue producerea de submarine de acest tip, care vor fi furnizate Flotei din Marea Baltică (o unitate) și Flotei de Nord (trei unități). Contractele în acest sens au fost deja încheiate, iar submarinul destinat Flotei din Marea Baltică a primit și denumirea Petrozavodsk.  

Submarinele Proiect 636.3 din clasa Varshavyanka sunt considerate o amenințare inclusiv pentru submarinele nucleare ale SUA și NATO. Principalele atuuri ale acestora constau în nivelul redus de zgomot, dotarea cu rachete de croazieră Kalibr-PL, cu care pot lovi ținte terestre, precum și în capacitatea de a reîncărca tuburile torpilelor la un interval de numai 15 secunde.

De asemenea, față de predecesorii săi, submarinele au fost dotate cu un sistem automatizat de informații și conducere, precum și cu un complex nou de navigație, cu stocarea parametrilor pe termen lung, fără corecție.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel