Sub presiunea războiului din Ucraina, industria germană de apărare trece printr-un proces amplu de reformare: Berlinul a înţeles că producţia de armament aduce bani la bugetul de stat

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Vehicul de luptă pentru infanterie (IFV) aflat pe linia de asamblare a companiei germane Krauss-Maffei Wegmann (KMW). Sursa foto: EDR Magazine.
Vehicul de luptă pentru infanterie (IFV) aflat pe linia de asamblare a companiei germane Krauss-Maffei Wegmann (KMW). Sursa foto: EDR Magazine.

Companiile germane de înaltă tehnologie din domeniul apărării își adaptează activitățile comerciale în contextul războiului din Ucraina, înlocuind abordarea de tip ''boutique'' a sectorului militar-industrial cu o mai mare orientare spre producția de serie, potrivit unor reprezentanti din cadrul unor companii germane. Factorul cheie tinde acum să fie viteza, au spus acestia. Cât de repede pot fi livrate sistemele de arme și pregătite pentru luptă prevalează in fata cererilor de a raspunde strict unor cerințe venite din partea clienților.

,,Am observat o schimbare fundamentală în ceea ce privește filozofia noastră de producție", a declarat Lothar Belz, purtătorul de cuvânt al companiei Hensoldt, producătorul german de senzori, potrivit Defense News.

Acest lucru se datorează în mare parte cererii tot mai mari, a spus el. În timp ce în trecut compania Hensoldt livra de obicei mai puțin de cinci sisteme radar de mari dimensiuni pe an, producția a crescut acum la peste 15 sisteme pe an. Până în 2025, se așteaptă ca ritmul să fie de 20 pe an, potrivit lui Belz.

Capacitatea de producție din anumite departamente - cum ar fi senzorii și sisteme de război electronic de la distanță - a crescut de trei ori de la declansarea "Zeitenwende", faimoasa formulare a cancelarului german Olaf Scholz pentru a descrie un continent care nu mai este considerat a fi în pace după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Aproximativ jumătate din producția de radare a companiei Hensoldt este destinată Kievului în acest an, a declarat Belz.

Este un exemplu al modului în care "Zeitenwende" - care se traduce ca fiind un punct de cotitură sau moment de cotitură - se implantează încet în politica de apărare și în aparatul administrativ al Germaniei.

Termenul a venit, de asemenea, cu o componentă financiară, în special o infuzie de 100 de miliarde de euro în numerar pentru Forțele Armate Germane și cu un angajament de a crește cheltuielile anuale pentru apărare în următorii ani, peste obiectivul NATO de 2% din PIB. Cancelarul Olaf Scholz a numit aceste măsuri "cea mai profundă schimbare în politica de securitate germană de la înființarea Bundeswehr-ului în 1955".

 

Industria germană de apărare accelerează producţia de armament

 

Companiile germane resimt criza de timp. "Cu siguranță am avut comenzi în care clientul a spus: "Până la urmă, nu ne pasă atât de mult de combinația exactă de culori", a declarat Pitt Marx, purtător de cuvânt al Thales Germania. Acesta a explicat că, anterior, contractele erau de obicei semnate cu o oarecare marjă de manevră în ceea ce privește calendarul de producție. Acum, compania a fost nevoită să "grupeze capacitățile" și să repartizeze unii angajați pe proiecte la care nu ar fi lucrat de obicei pentru a-și îndeplini obiectivele.

Clienții companiei Thales își primesc comenzile mai repede decât ar fi făcut-o în urmă cu câțiva ani, a spus Marx. În mod similar, în cazul companiei Hensoldt, radarele sunt acum livrate de obicei "în termen de un an" de la încheierea contractului, deși calendarul exact depinde încă de " adaptarea la nevoile" clientului, a spus Belz.

Pentru a face față noilor cerințe, compania Hensoldt a adăugat un nou schimb și a mărit personalul din producție cu 15% în ultimii doi ani.

În întreaga industrie se fac angajări puternice. Compania germană Rohde & Schwarz, specializată în sisteme de radiocomunicații, a suplimentat numărul de angajați cu aproape 2.000, iar compania a adăugat și un al treilea schimb.

La compania Hensoldt, dictatul Zeitenwende a afectat totul, începând de la producție - "acum facem producție industrială în serie", a declarat Belz - până la furnizarea de componente și chiar efectuarea de teste și predarea sistemelor direct către clienți.

Având în vedere accentul pust tot mai mult de rapiditate, clienții ar putea fi nevoiți să își recalibreze așteptările. În trecut, era o practică obișnuită pentru cumpărătorii guvernamentali să furnizeze sute de pagini și mii de puncte cu dorințe individualizate pentru un contract, și chiar să schimbe cerințele în timp ce producția era deja în curs de desfășurare, a spus Belz.

Schimbarea către producția unor cantități mai mari în perioade mai scurte de timp "necesită o înțelegere aprofundată a nevoilor operaționale din partea noastră, dar și un anumit grad de exigență din partea clientului", a spus el. Nu toți cei consultați au împărtășit această filozofie, dar compania Hensoldt crede că este abordarea corectă în această nouă eră, a spus purtătorul de cuvânt al companiei germane.

La urma urmei, a spus el, cheia succesului în noua lume în ritm rapid a companiilor europene de apărare de înaltă tehnologie este "nu doar să fii dispus să livrezi, ci să fii capabil să o faci".

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel