SUA vor crea o nouă versiune a bombei nucleare B61: Decizia Pentagonului urmărește să ofere opțiuni suplimentare de lovire împotriva anumitor ținte militare

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Statele Unite și-au anunțat intenția de a crea o nouă versiune a bombei nucleare B61, care este principalul tip de muniție nucleară lansat cu ajutorul avioanelor Forțelor Aeriene ale SUA. Aceasta va fi cea de-a treisprezecea versiune a bombei, care a fost dezvoltată în 1963.

Decizia de a crea o nouă bombă a primit deja undă verde din partea administrației prezidențiale americane, deoarece "reflectă evoluția situației de securitate și amenințările tot mai mari din partea potențialilor adversari". Designul noii bombe, numită B61-13, se va baza pe versiunea B61-12, recent dezvoltată, dar va avea un focos cu o încărcătură mult mai mare.

În timp ce B61-12 poate avea între 0,3, 1,5, 10 sau 50 de kilotone (alegerea încărcăturii se face în timpul pregătirii bombei înainte de zbor), B61-13 are același focos ca și B61-7, adică până la 360 de kilotone, după cum se precizează în comunicatul Pentagonului. De asemenea, versiunea B61-13 ar trebui să înlocuiască un anumit număr de bombe B61-7 care sunt scoase din uz, iar noua versiune ar trebui să aibă o precizie mai mare.

Decizia este un rezultat direct al ''Nuclear Posture Review 2022'' și urmărește să ofere SUA "opțiuni suplimentare împotriva anumitor ținte militare mai dificil de lovit, potrivit unei fișe informative a Pentagonului care a însoțit omunicatul.

Într-o declarație, secretarul adjunct al apărării pentru politica spațială, John Plumb, a declarat că decizia "reflectă un mediu de securitate în schimbare și amenințări tot mai mari din partea potențialilor adversari. Statele Unite au responsabilitatea de a continua să evalueze și să pună în teren capacitățile de care avem nevoie pentru a descuraja în mod credibil și, dacă este necesar, pentru a răspunde la atacuri strategice și pentru a ne proteja aliații".

În același timp, Departamentul american al Apărării a precizat că numărul de bombe B61-13 produse nu va schimba numărul total de bombe nucleare din arsenal. Cu alte cuvinte, producția lor va fi posibilă prin reducerea producției de B61-12 și prin scoaterea din uz a B61-7, precum și a unei alte bombe nucleare - B83-1, de 1,2 megatone, care este cea mai mare armă nucleară pe care Statele Unite o au în prezent în arsenalul său nucleară.

Costul și calendarul programului militar pentru acesta nou versiune a bombei B61 nu au fost încă anunțate. Dar, ca o comparație, costul programului B61-12 este de 9,6 miliarde de dolari, cu o producție de 400-500 de unități, potrivit planurilor preliminare. Principala caracteristică a B61-12 este precizia sa de +/- 30 de metri, față de +/- 110-170 de metri pentru B61-11, ceea ce, potrivit calculelor Pentagonului, a permis acestuia să limiteze puterea încărcăturii de a lovi ținte foarte bine protejate.

Cu toate acestea, având în vedere planurile de a combina o precizie la fel de mare și o putere de 7 ori mai mare decât cea a B61-13, vorbim despre crearea unei muniții concepute pentru a distruge ținte subterane și mai fortificate. Dacă vorbim despre o putere de 360 de kilotone, aceasta va permite ca explozia la suprafață să creeze un crater de până la 66 de metri adâncime cu o rază de până la 275 de metri, ceea ce înseamnă că pot fi distruse obiective militare aflate sub pământ, cum ar fi buncăre.

Un alt aspect foarte important de precizat, bomba B61-13 poate fi transportată de aproape toate aeronavele, atât tactice, cât și strategice, datorită greutății sale relativ reduse de aproximativ 320 kg.

În același timp, pentru situaţiile cele mai extreme, doctrina americană de utilizare a bombelor nucleare prevede folosirea bombardierelor strategice B-2 și, ulterior, a B-21 Raider, care se pregătește deja pentru primul său zbor.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel