SUA vor asigura întreținerea flotei de elicoptere a Arabie Saudite

Nicolae Iordan / 18 sep 2021 / 09:25

Statele Unite au convenit asupra unui contract de întreținere a flotei de elicoptere saudite, acesta fiind primul acord cu Regatul de la sosirea președintelui Joe Biden la Casa Albă.

Într-o declarație emisă joi de Departamentul de Stat al SUA se arăta că contractul include trimiterea a doi oficiali americani și a 350 de angajați de la companii contractante în Arabia Saudită, pe o perioadă de doi ani.

Contractul, cu o valoare de până la 500 de milioane de dolari, vizează asigurarea întreținerii flotei de elicoptere saudite, în special a elicopterelor de atac Apache și Black Hawk, precum și a viitoarei flote de elicoptere de transport Chinook.

Biden, care înainte de alegeri a promis să tragă la răspundere liderii regatului pentru uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în 2018, a ordonat în primăvară publicarea unui raport american de informații care a concluzionat că prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Muhammad bin Salman, a autorizat uciderea jurnalistului, în Turcia.

Arabia Saudită a respins ceea ce s-a afirmat în raportul SUA, iar Washingtonul s-a abținut să impună sancțiuni asupra prințului moștenitor saudit.

Pentagonul a anunțat că secretarul american al Apărării Lloyd Austin, care săptămâna trecută a anulat o vizită programată în Arabia Saudită, speră să se întâlnească cu prințul moștenitor al Regatului și cu ministrul apărării, prințul Mohammed bin Salman.

Austin a vizitat Golful săptămâna trecută pentru a mulțumi aliaților SUA pentru sprijinul acordat masivului transport aerian pe care Washingtonul l-a organizat după căderea bruscă a guvernului afgan și preluarea puterii de către talibani.

Turneul lui Austin a inclus Qatar, Bahrain și Kuweit și includea și o oprire în Arabia Saudită, dar această vizită a fost amânată în ultimul moment pe termen nelimitat,iar motivul pare să fie generat tot de reținerile exprimate de președintele american.

La începutul mandatului, Biden a cerut revizuirea tuturor contractelor de armament încheiate sub conducerea predecesorului său, Donald Trump, cu Arabia Saudită.

 

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy