SUA trimit în premieră Ucrainei echipament de bruiaj electronic, ca parte a unui pachet de asistenţă militară de 150 milioane de dolari

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Departamentul american al Apărării a anunțat, pe 6 mai, că un pachet de securitate în valoarea de 150 milioane dolari va ajunge în estul Ucrainei. Noua tranșă de sprijin cuprinde 25.000 de proiectile artilerie calibru 155 mm, trei radare AN/TPQ-36 pentru lupta împotriva artileriei, echipament de bruiaj electronic, precum și alte echipamente și piese de schimb. Sistemul de bruiaj va ajunge în prima linie a frontului din Ucraina.

Pentagonul nu a comentat public detaliile specifice despre kit-ul de război electronic, pe care forțele ucrainene l-au solicitat, dar un înalt oficial al apărării a declarat, luni, că este pentru prima dată când SUA au trimis Ucrainei echipamente de război electronic (EW – electronic warfare), de la începutul invaziei - 24 februarie.

„Totul face parte dintr-un sistem, care va permite ucrainenilor să opereze mai eficient, într-o zonă geografică foarte restrânsă, unde știm că rușii încearcă în mod obișnuit să folosească bruiajul electronic, pentru a se apăra împotriva atacurilor, a declarat oficialul.

Echipamentul va fi luat din stocurile americane de apărare, fiind cea de-a noua retragere din rezerve. Statele Unite au angajat, din 2014, mai mult de 6,5 miliarde de dolari în asistența de securitate a Ucrainei. Din acest total, aproape 4 miliarde reprezintă sprijin realizat după începerea invaziei Rusiei, precizează publicația Defense News.

Războiul electronic se referă la orice acțiune prin care, ne asigurăm că trupele proprii pot întrebuința undele electromagnetice, iar pe cele ale adversarului le împiedicăm să facă acest lucru.

Statele Unite au început cu ani în urmă să ofere Ucrainei stații radio avansate, care să permită comunicații protejate. La începutul lunii aprilie, Pentagonul a anunțat că un lot de ajutor de 300 de milioane de dolari ar include și sisteme de comunicații și echipamente similare.

„Există o listă destul de extinsă și detaliată cu privire la unele dintre aceste capabilități, inclusiv sisteme aeriene fără pilot și unele capabilități tactice de comunicații sigure și alte sisteme similare”, a declarat John Kirby, secretarul de presă al Pentagonului, în timpul unui briefing din 4 aprilie.

Cu câteva zile înainte, el le-a spus reporterilor că liderii ucraineni „au încă o bună comandă și control asupra forțelor lor pe teren”, în ciuda hărțuirii ruse.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel