SUA și Emiratele Arabe Unite se apropie de încheierea unui "acord strategic" cu anumite garanții de securitate

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Președintele american Joe Biden - Sursă foto: @POTUS  · Oficial guvernamental
Președintele american Joe Biden - Sursă foto: @POTUS · Oficial guvernamental

Între vizitele așteptate și întâlnirile în curs de discutare a acordurilor, Washingtonul încearcă să liniștească Regatul Arabiei Saudite și Emiratele Arabe Unite după o perioadă de tensiune în relațiile cu pozițiile recente ale administrației americane, în special față de gruparea șiită yemenită Al Huthi.

Oficialii americani planifică o călătorie a președintelui american Joe Biden în Orientul Mijlociu luna aceasta pentru a se întâlni cu aliații din Golf.

Actuali și foști oficiali americani au declarat că administrația Biden și Emiratele Arabe Unite discută despre un potențial acord strategic care ar spori garanțiile de securitate între cele două părți.

Potrivit site-ului american Axios, discuțiile au început în noiembrie anul trecut, dar au devenit mai serioase după ce EAU și administrația Biden au calmat tensiunile în urmă cu aproximativ o lună.

Relațiile dintre cele două țări au devenit tensionate din cauza răspunsului lent și slab al SUA la atacurile cu rachete și drone ale mișcării șiite yemenite Al Houthi executate asupra Abu Dhabi-ului în ianuarie.

În ultimele luni, administrația Biden și Emiratele Arabe Unite au început să discute despre un Acordul-cadru strategic. Administrația Biden a trimis deja un proiect de acord Emiratelor Arabe Unite. Coordonatorul Casei Albe pentru Orientul Mijlociu, Brett McGurk, a vizitat Abu Dhabi săptămâna trecută pentru a discuta acordul.

O sursă a precizat că proiectul de acord include o clauză de apărare și securitate, dar acoperă și aspecte economice, comerciale, științifice și tehnologice.

În aprilie, secretarul de stat american Anthony Blinken s-a întâlnit, în Maroc, cu șeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan, președintele Emiratelor Arabe Unite, și și-a cerut scuze pentru răspunsul lent al SUA la atacurile milițiilor Al Houthi.

Vicepreședintele SUA Kamala Harris a călătorit luna trecută în Emiratele Arabe Unite cu o delegație la nivel înalt pentru a-și prezenta condoleanțe pentru dispariția șeicului Khalifa bin Zayed Al Nahyan.

Oficialii americani au declarat că delegația, care includea și secretarul de stat și secretarul apărării Lloyd Austin, a reprezentat o modalitate de a semnala angajamentul Statelor Unite față de relația cu Emiratele Arabe Unite.

Săptămâna trecută, o sursă diplomatică a dezvăluit că Biden va vizita Arabia Saudită înainte de sfârșitul lunii iunie, vorbind despre un summit Golf - SUA, cu participarea arabă la Jeddah. Aceasta a subliniat că între Riad și Washington s-a încheiat un acord inițial ca președintele SUA să sosească la Jeddah în ultima săptămână a lunii iunie, într-o vizită oficială în regat, în timpul căreia se va întâlni cu regele saudit Salman, bin Abdul Aziz, și cu prințul său moștenitor Mohammed bin Salman. Sursa a dezvăluit că există vizite reciproce între înalți oficiali din cele două țări pentru a discuta aranjamentele vizitei și agenda discuțiilor celor două părți, în timp ce criza energetică, războiul din Ucraina și Yemen și dosarul nuclear iranian vor fi în fruntea subiectelor care vor fi discutate la summitul saudito-american.

Orașul saudit Jeddah ar putea găzdui un summit în timpul vizitei, la care, alături de regele Salman bin Abdulaziz și președintele SUA, ar urma să participe liderii Consiliului de Cooperare al Golfului, Irakului, Iordaniei și Egiptului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel