SUA și Coreea de Sud revizuiesc planul de descurajare ce vizează Coreea de Nord, pentru prima dată în ultimul deceniu

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

SUA și Coreea de Sud și-au actualizat strategia de a descuraja Coreea de Nord pentru prima dată într-un deceniu, într-un moment în care legăturile militare tot mai mari dintre vecinul său nordic și Rusia ridică noi provocări de securitate pentru alianță.

În timpul reuniunii consultative anuale de securitate de la Seul, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, și ministrul sud-coreean al apărării, Shin Won-sik, au aprobat un document strategic de 20 de pagini menit să abordeze amenințarea tot mai mare din Coreea de Nord. 

Documentul reprezintă prima schimbare oficială a strategiei din 2013, sugerând că aliații sunt din ce în ce mai îngrijorați de traiectoria puterii militare a Phenianului.

Duminică, Coreea de Sud, Japonia și Statele Unite au convenit că, âncepțnd cu luna decembrie, vor schimba informații în timp real privind rachetele din Coreea de Nord, a anunțat Ministerul Apărării din Coreea de Sud.

În timpul unei conferințe de presă comună după întâlnire, Austin a recunoscut că aliații se confruntă cu un mediu de securitate din ce în ce mai dificil în Asia de Nord-Est. „Am discutat despre acțiunile destabilizatoare continue [ale Coreei de Nord] care amenință mediul nostru regional de securitate, precum și despre activitățile (chineze) și rusești care subminează ordinea internațională bazată pe reguli”, a spus fostul general.

Washingtonul crede că Coreea de Nord a folosit războiul din Ucraina pentru a solicita asistență militară Rusiei. Phenianul a trimis muniție și echipament la Moscova și caută avioane de luptă, rachete sol-aer și vehicule blindate, potrivit Casei Albe.

Săptămâna trecută, Siegfried Hecker, un om de știință proeminent cu experiență directă în instalațiile nucleare din Coreea de Nord, a declarat că ajutorul Rusiei ar putea duce, de asemenea, la o creștere „exponențială” a programului nuclear al Coreei de Nord.

Întâlnirea este văzută ca o oportunitate pentru cele două părți de a menține impulsul în consolidarea cooperării în domeniul apărării sub administrația președintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol. O declarație comună separată cu privire la întâlnire a menționat că noua strategie „reflectă îndrumări cu privire la modul de utilizare a întregii game de capabilități militare ale SUA, inclusiv capabilitățile nucleare ale SUA și capacitățile convenționale [coreene de Sud]”, pentru a proteja împotriva atacurilor nucleare nord-coreene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel