SUA, preocupată de securitatea Alianței: Veriga slabă e Ungaria. Relația Ungariei cu Rusia - subiectul unor analize și îngrijorări în cadrul NATO

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Premierul Ungariei Viktor Orban, sursă foto: Orban Viktor Facebook
Premierul Ungariei Viktor Orban, sursă foto: Orban Viktor Facebook

Ambasadorii NATO s-au întâlnit joi la Budapesta, pe măsură ce preocupările cresc în legătură cu legăturile Ungariei cu Rusia, în urma discuțiilor dintre premierul ungar Viktor Orban și președintele rus Vladimir Putin la începutul săptămânii.

Ambasadorul american în Ungaria, David Pressman, a declarat că diplomații au "preocupări de securitate" cu privire la "adâncirea legăturilor" dintre Rusia și Ungaria, țară membră a NATO și UE.

Ambasadorii, printre care și un reprezentant al Suediei, țară care așteaptă să adere la NATO, s-au reunit în capitala Ungariei, la câteva zile după ce Orban s-a întâlnit cu Putin la un forum din China, unde au discutat despre cooperarea bilaterală în domeniul transportului de gaze naturale și petrol.

"Este deranjant faptul că Ungaria a decis să-l contacteze pe Putin în acest fel. Vedem Ungaria ca pe un aliat, dar în același timp vedem că Ungaria își adâncește legăturile cu Rusia, în ciuda războiului său brutal cu Ucraina. Washingtonul se așteaptă ca aceste "preocupări legitime de securitate" să fie tratate cu seriozitate de către guvernul ungar", a adăugat Pressman.

Orban este primul lider al unei țări UE care s-a întâlnit cu Putin de când Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare în care îl acuză pe președintele rus de crime de război legate de deportarea copiilor ucraineni în Rusia.

Cu câteva zile în urmă, ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto a vizitat Moscova în timp ce participa la un forum energetic și a declarat că Budapesta nu intenționează să reducă achizițiile de petrol rusesc prin conducta Druzhba, deși UE a sancționat sectorul petrolier rus.

Orban s-a declarat împotriva sancțiunilor occidentale impuse Rusiei, ca răspuns la războiul din Ucraina, și s-a opus planurilor de a oferi mai mult ajutor Ucrainei.

În ultima întâlnire cu Putin, se spune că Orban i-a spus liderului rus că este foarte important ca toată Europa, inclusiv Ungaria, să oprească valurile de refugiați, sancțiunile și luptele.

Întărirea legăturilor lui Orban cu Rusia a dus la tensiuni în relațiile acestei țări cu aliații săi din NATO și UE.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel