SUA pregătesc sisteme de apărare împotriva rachetelor hipersonice

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), agenția Pentagonului care se ocupă de dezvoltarea noilor tehnologii pentru US Army, este interesată de un sistem de apărare împotriva rachetelor hipersonice.

În condițiile în care Rusia s-a lăudat că deține deja rachete hipersonice, sisteme care au capacitatea de a parcurge cu viteze extrem de mari, depășind sistemele de apărare antibalistice, Pentagonul a alocat companiei Northrop Grumman suma de 13 milioane de dolari pentru cercetarea și dezvoltarea unui sistem de apărare împotriva rachetelor hipersonice.

 

Glide Breaker, programul de apărare împotriva sistemelor hipersonice

 

Potrivit celor de la National Interest, programul poartă denumirea de Glide Breaker. Acesta amintește de programul Tank Breaker, din timpul Războiului Rece, program conceput împotriva tancurilor sovietice și care a dus la dezvoltarea rachetelor Javelin, dar și de Assault Breaker, program similar din care au rezultat sistemele ATACMS.

Sursa citată precizează că interceptarea propriu-zisă a rachetelor hipersonice nu reprezintă cea mai mare problemă, capacitate care ar putea să revină sistemelor THAAD și chiar Patriot PAC-3. Problema cea mai mare însă o reprezintă detectarea acestor rachete, din cauza vitezei mari cu care se deplasează. Iar faptul că ele pot fi lansate din aer, de pe mare sau terestru, complică situația.

CITEȘTE ȘI: DARPA, contract cu Lockheed Martin pentru dezvoltarea armelor hipersonice ale armatei Statelor Unite


Rusia se laudă că deține rachete hipersonice


În prezent nu există informații suplimentare despre ce sistem plănuiesc cei de la Northrop Grumman să dezvolte în programul Glide Breaker. În orice caz, suma de 13 milioane de dolari alocată de Pentagon pentru cercetarea noilor sisteme este doar un mic 'avans'.

Amintim că Federația Rusă se laudă că deține rachete hipersonice, președintele Putin precizând că e prima oară când Moscova conduce o astfel de ”cursă”. Totodată, ministrul Apărării Serghei Şoigu a anunțat, la finalul anului trecut, că a devenit operațional primul regiment echipat cu noi sisteme strategice hipersonice Avangard.

Putin a comparat rachetele Avangard, testate cu succes în decembrie 2018 şi având o rază de acţiune de 4.000 km, ''cu crearea primului satelit artificial al Pământului''.

CITEȘTE ȘI: Raytheon propune armele laser pentru interceptarea rachetelor hipersonice - VIDEO

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel