SUA, plan pentru ca statele din Europa de Est să înlocuiască întreg armamentul sovietic

Tudor Curtifan |
Data publicării:

SUA relansează cu anumite schimbări programul dezvoltat pentru țările fostului Pact de la Varșovia, asta după ce la început, America a oferit bani țărilor eliberate de influența URSS ca acestea să poată cumpăra arme americane în locul celor pe care le-au primit de la fostul stăpân.

Potrogramul se numește European Recapitalization Incentive Program și urmăreste să ajute țările est-europene să achizitioneze arme americane. Inițiativa reînnoită urmărește nu numai să limiteze influența Kremlinului prin vânzarea de arme, dar și să reducă exportul de arme chinezești. În cadrul programului, Departamentul de Stat va lucra îndeaproape cu Pentagonul, informează Pagina de Rusia care citează Business Insider.

„Scopul este să-i ajutăm pe partenerii noștri să iasă din lanțul rusesc de aprovizionare și logistică, fapt care a permis companiilor și personalului din Rusia să aibă acces la bazele militare ale aliaților NATO sau la bazele partenerilor noștri militari", arată oficialii Departamentului de Stat. Țările care doresc să profite de propunerea SUA nu doar că vor promite să nu mai cumpere arme rusești și chineze, dar, de asemenea, vor trebui să scape de vechile arsenale și să cumpere arme noi americane. Asta înseamnă că țările interesate își vor actualiza arsenalele pentru a spori capacitățile militare. Unele țări partenere încă folosesc arme vechi de producție sovietică.

Anul trecut, Departamentul de Stat al SUA a inclus în acest program șase țări: Albania, Bosnia și Herțegovina, Croația, Macedonia de Nord și Slovacia, precum și Grecia. Washingtonul a alocat 190 de milioane de dolari pentru ca statele respective să-și modernizeze arsenalele. Dacă programul va fi o reușită, Statele Unite îl vor extinde dincolo de Europa de Est, pentru a ajuta și alte țări să rupă dependența de Rusia și China.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel