SUA nu vor urma exemplul Marii Britanii în ceea ce privește înzestrarea Ucrainei cu rachete cu rază lungă de acțiune

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem de lansare multiplă HIMARS
Sistem de lansare multiplă HIMARS

Administrația Biden nu intenționează să urmeze exemplul Marii Britanii în ceea ce privește trimiterea de rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina. Publicaţia Politico a citat un oficial american care a declarat că "politica noastră privind ATACMS nu s-a schimbat". În schimb, acesta a declarat că SUA vor continua să furnizeze Ucrainei sisteme Patriot, muniție și vehicule blindate de luptă.

Londra este pregătită să trimită rachete cu o rază de acțiune de 300 km, adică aproape 200 de mile, relatează Karen DeYoung de la The Washington Post. Aceste rachete au aceeași rază de acțiune pe care o are şi sistemul de rachete tactice al armatei SUA, cunoscut sub numele de ATACMS, pe care Washingtonul a refuzat să îl transfere Kievului.

Ministrul britanic de externe James Cleverly a refuzat să comenteze calendarul și importanta viitoarelor angajamente pe care Marea Britanie urmează să şi le asume pentru a continua sprijinul acordat Ucrainei. Oficial britanic a făcut aceste declaraţii în timpul unei conferințe de presă, organizată marți, alături de secretarul de stat american Antony Blinken.

Dar posibilitatea ca rachetele britanice să se îndrepte spre Ucraina a făcut ca echipa președintelui Joe Biden să răsufle ușurată, potrivit mai multor oficiali americani care au vorbit cu NatSec Daily. Aceștia speră că va reduce la tăcere criticii care doresc ca SUA să trimită ATACMS, deoarece Ucraina ar putea primi în curând rachete cu rază lungă de acțiune de la Londra.

NatSec Daily i-a întrebat pe oficialii americani dacă administrația ar putea urma exemplul Marii Britanii în ceea ce privește trimiterea de rachete cu rază lungă de acțiune. Un oficial, care, la fel ca și alții, nu a fost autorizat să ofere prea multe detalii interne, a declarat că "politica noastră (n.a. SUA) privind ATACMS nu s-a schimbat". În schimb, oficialul a spus că SUA vor continua să furnizeze capacități de apărare aeriană precum Patriot, muniție și vehicule blindate.

Există, de asemenea, problema faptului că armata SUA nu au în arsenalul său suficiente ATACMS de rezervă. "Din punct de vedere militar, avem relativ puține ATACMS, trebuie să ne asigurăm că ne menținem propriile inventare de muniții, de asemenea", a declarat, în lună martie, generalul MARK MILLEY, președintele Statului Major Întrunit, pentru publicaţia Defense One.

O altă persoană familiarizată cu discuțiile a declarat că Marea Britanie a discutat cu Ucraina despre condiţiile pe care aceasta trebuie să le îndeplinească pentru furnizarea de rachete cu rază lungă de acțiune - angajamentul din partea Ucrainei de a utiliza această capacitate doar asupra țintelor din interiorul teritoriului ucrainean.

Acest lucru reflectă aceeași preocupare pe care administrația Biden o are cu privire la furnizarea de ATACMS Ucrainei. Ultimul lucru pe care Casa Albă îl dorește este ca trupele ucrainene să le folosească rachete de tip ATACMS pentru a lovi ţinte aflate pe teritoriul Rusiei.

La sfârşitul lunii aprilie, Marea Britanie şi-a anunţat intenția de a furniza Ucrainei rachete cu o rază de acțiune cuprinsă între 100-300 km, prin intermediul un fond de sprijin militar.

Ministerul britanic al Apărării a publicat o cerere de în vederea achiziționării de echipamente militare destinate a fi livrate forțelor armate ale Ucrainei în cadrul ''Fondului internațional pentru Ucraina''.

Acest fond este o inițiativă condusă de Regatul Unit și combină contribuțiile din partea Islandei, Norvegiei, Suediei, Danemarcei și Lituaniei pentru achiziționarea rapidă de echipamente militare pentru Ucraina.

Organizații şi companiile din alte țări pot participa, de asemenea, la proiecte în cadrul acestei inițiative. Companii din peste 40 de țări au depus cereri de participare la primul proiect - deja finalizat - al fondului.

Capacitatea totală a fondului destinat înzestrării armatei ucrainene este în prezent de peste 520 de milioane de lire sterline. Din această sumă, 200 de milioane de lire sterline au fost deja alocate, inclusiv pentru furnizarea de drone și sisteme de recunoaștere și sisteme de apărare aeriană pentru Ucraina, împreună cu piese de schimb pentru echipamentele Forțelor Armate ale Ucrainei.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel