Companii chineze, sancţionate de SUA pentru încercarea de a cumpăra cipuri AI pentru armata chineză, dar şi petru furnizare de drone către Rusia

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
SUA și China sunt angajate în prezent într-o luptă globală pentru dominație în industria semiconductorilor, care a devenit un sector vital pentru orice, de la smartphone-uri la tehnologie militară avansată. Sursa Foto: The European Institute for Internati
SUA și China sunt angajate în prezent într-o luptă globală pentru dominație în industria semiconductorilor, care a devenit un sector vital pentru orice, de la smartphone-uri la tehnologie militară avansată. Sursa Foto: The European Institute for International Law and International Relations (EIIR).

Statele Unite au pus pe lista neagră patru companii chineze pentru că au încercat să achiziționeze cipuri destinate utilizării în domeniul inteligenței artificiale (AI) pentru armata chineză, a anunțat miercuri guvernul american. Companiile sunt "implicate în furnizarea de cipuri de inteligență artificială pentru modernizarea armatei chineze" și pentru serviciile de informații militare, a declarat Kevin Kurland, responsabilul privind restricțiile la export din cadrul Departamentului american al Comerțului, în cadrul unei audieri a unei subcomisii a Senatului SUA privind îmbunătăţirea controalelor la export.

Aceste companii se numără printre cele 11 aflate pe lista publicată miercuri de Departamentul american al Comerțului. Potrivit raportului din Registrul Federal, patru entități chineze au fost adăugate pe lista de sancțiuni pentru achiziționarea și încercarea de a achiziționa bunuri americane pentru modernizarea armatei chineze. Comunicatul nu a oferit detalii cu privire la alte motive.

China acuză Statele Unite că foloseşte abuziv restricțiile la export pentru a limita accesul companiilor chineze pe piaţa americană, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning.

Ea a îndemnat SUA să nu politizeze comerțul cu tehnologie și a declarat că Beijingul va lua măsurile necesare pentru a-și proteja drepturile și interesele.

Statele Unite au restricționat, de asemenea, exporturile către cinci companii pentru că au ajutat la fabricarea și achiziționarea de drone pentru a fi folosite de Rusia în Ucraina și de către rebelii Houthi, susținuți de Iran, în atacurile asupra navelor aflate în Marea Roșie.

În ultimele săptămâni, Rusia și-a intensificat atacurile cu drone și rachete asupra instalațiilor energetice ucrainene

Departamentul de Comerț al SUA a adăugat compania chineză Jiangxi Xintuo Enterprise Co pe listă pentru că a ajutat armata rusă să achiziționeze şi să dezvolte drone, se arată în raport.

O altă companie chineză, Shenzhen Jiasibo Technology Co, a fost sancționată pentru că a făcut parte dintr-o rețea de intermediari care achiziţionau componente utilizate în domeniul aerospațial, inclusiv software pentru drone, pentru un producător de aeronave din Iran. Trei companii rusești - NPP Aerosila, Delta-Aero LLC și UDK-Star JSC - sunt acuzate că au făcut parte din această rețea.

,,Aceste componente sunt folosite pentru dezvoltarea și producția de drone din seria Shahed, care au fost folosite de Iran pentru a ataca petroliere în Orientul Mijlociu și de Rusia în Ucraina", se arată în raportul Departamentul de Comerț al SUA .

Ministerul chinez de Externe a declarat că o cooperare economică normală între China și Rusia nu ar trebui să fie întreruptă sau restricționată. "Ne opunem întotdeauna sancțiunilor unilaterale și ilegale ale Statelor Unite", a declarat Mao.

Atacurile lansate de rebelii Houthi, susținuți de Iran, asupra navelor, inclusiv a petrolierelor, au perturbat transportul maritim global prin Marea Roșie. Rebelii Houthi spun că răspund la războiul Israelului împotriva militanților palestinieni Hamas din Gaza.

SUA înscrie companiile pe lista de sancțiuni dacă Washingtonul consideră că acestea reprezintă o amenințare la adresa securității naționale sau a intereselor americane.

Potrivit raportului, două companii din Emiratele Arabe Unite, Khalaj Trading LLC și Mahdi Khalaj Amirhosseini, au fost adăugate pe listă, deoarece ar fi încălcat sancțiunile împotriva Iranului prin vânzarea mai multor bunuri sau încercarea de a exporta bunuri din Statele Unite către Iran prin intermediul Emiratelor Arabe Unite.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel