SUA și India, demonstrație de forță. Un grup de luptă condus de portavionul USS Nimitz se află în Oceanul Indian

Tudor Curtifan |
Data publicării:
USS Nimitz, sursă foto: US Navy
USS Nimitz, sursă foto: US Navy

Un grup naval de luptă, condus de portavionul american USS Nimitz, participă în Oceanul Indian la exerciții împreună cu Forțele Navale ale Indiei.

Potrivit unui anunț al US Navy, din grupul naval de luptă condus de portavionul USS Nimitz fac parte crucișătorul USS Princeton, dar și distrugătoarele USS Sterett  şi USS Ralph Johnson. Navele de luptă americane participă la exerciții în Oceanul Indian, alături de Marina Indiei.

Sursa citată nu precizează cât timp vor dura aceste exerciții, dar transmite că scopul acestora este interoperabilitatea și asigurarea securității în regiune.

2. Sursă fot (uss_nimitz_sua_25623500.jpg)

Amintim că pe fondul tensiunilor dintre SUA și China, portavioanele americane USS Nimitz şi USS Ronald Reagan au revenit în Marea Chinei de Sud în urmă cu aproximativ patru zile. 

Prezența celor două portavioane în zonă a avut loc în contextul în care la începutul lunii iunie cele două nave de război americane au mai desfăşurat manevre comune în Marea Chinei de Sud, pentru a apăra principiul unei zone indo-pacifice „libere şi deschise", așa cum anunța US Navy la vremea respectivă.

De subliniat că exercițiile comune dintre US Navy și India, din Oceanul Indian, au loc în contextul în care relațiile ambelor state în raport cu Beijingul s-au deteriorat periculos de mult.

La mijlocul lunii iunie, trupe chineze şi indiene s-au angajat într-o luptă violentă în regiunea Văii Galwan din Himalaya, soldată cu zeci de morţi.  India a confirmat faptul că 20 de soldați au fost uciși în confruntările de la frontieră cu partea chineză, în timp ce Beijingul a refuzat să raporteze numărul celor uciși.

Deși au mai existat conflicte la frontieră între cele două părți, acest incident militar dintre China și India este deosebit de grav în condițiile în care este primul incident cu victime între cele două puteri, în ultimii 45 de ani.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel