SUA dă undă verde pentru primii 8 piloți ucraineni de F-16. Generalul Breedlove: Unele țări din Europa încă se tem de Rusia

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Pilot de avion F-16. Sursa Foto: U.S. Air Force Reserve Command.
Pilot de avion F-16. Sursa Foto: U.S. Air Force Reserve Command.

Președintele SUA, Joe Biden, "a dat undă verde" pentru a permite și a sprijini pregătirea piloților ucraineni pentru a pilota avioane de luptă F-16, a confirmat, la 8 august, adjunctul secretarului de presă al Pentagonului, Sabrina Singh. "Danemarca și Olanda preiau initiativa în ceea ce privește instruirea" acestora, a declarat Singh, adăugând că nu are alte declaratii de făcut în acest moment în ceea ce privește piloții care vor fi instruiți".

Publicaţia Politico a raportat pe 4 august că primul grup de piloți ucraineni care vor participa la antrenamentele pentru F-16 a fost selectat, citând surse americane anonime. Opt piloți ucraineni care vorbesc fluent limba engleză sunt gata să înceapă pregătirea pe avioanele de luptă imediat ce programul de pregătire urmează să fie aprobat de aliații europeni ai SUA şi nu chiar de către Washington.

În plus, alți 20 de piloți cu cunoștințe minime de limba engleză sunt disponibili pentru a începe instruirea lingvistică în Marea Britanie în cursul acestei luni. În total, 32 de piloți ucraineni au fost numiți pentru a lua parte, eventual, la programul de instruire, însă competența în limba engleză rămâne un obstacol semnificativ.

Luna trecută, SUA au declarat că vor permite țărilor europene să instruiască ucrainenii pe avioane de luptă F-16, ca un avantaj oferit pentru încurajarea eforturilor Ucrainei de a contracara superioritatea aeriană a Rusiei.

În luna mai, Biden informase liderii G7 că SUA vor sprijini un efort comun cu aliații și partenerii săi pentru a antrena piloții ucraineni pe avioane de generația a patra, inclusiv F-16, deși nu era clar la acel moment când va începe această pregătire. 

 

Generalul Breedlove: Unele țări din Europa încă se tem de Rusia

 

Philip Breedlove, fostul comandant suprem al Forțelor Aliate ale NATO în Europa, consideră că planificarea pentru pregătirea piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16 a întârziat pentru că unele țări se tem să provoace Rusia.

Generalul american în retragere spune că multe țări sunt acum pregătite să înceapă pregătirea piloților ucraineni pentru a pilota avioanele F-16. Au fost elaborate planuri preliminare, dar "principala încetinire a acestui proces are loc la nivelul" Statelor Unite, a spus el.

,,Există o reținere în ceea ce privește o acțiune rapidă din cauza temerilor că Putin ar putea recurge la anumite provocări. Așa cum am spus de mai multe ori, situația cu avioanele F-16 poate fi o sursă pentru acestea", a declarat Breedlove.

Generalul a adăugat că, în ceea ce privește dotarea Ucrainei cu avioane de luptă, politica rusă de intimidare a Occidentului a demonstrat o eficiență considerabilă.

,,Forțele ruse eșuează pe câmpul de luptă. Dar războiul de intimidare al lui Putin, războiul său de descurajare a Occidentului, este un succes răsunător. Și lucrează din greu la acest lucru. Această intimidare a dus la descurajare și a încetinit lucruri precum trimiterea de F-16", a adăugat fostul comandant al forțelor NATO în Europa.

La 11 iulie, Ucraina a semnat un memorandum cu cele 11 state partenere la summitul NATO de la Vilnius. Memorandumul definește condițiile de pregătire a piloților ucraineni pe avioanele de luptă F-16.

Perioada de pregătirea este programat să înceapă în luna august, dar, potrivit presei, Statele Unite nu aprobaseră până ieri planul final de pregătire a piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16, deoarece statele europene nu au căzut de acord asupra tuturor aspectelor specifice.

John Kirby, coordonator pentru comunicare strategică în cadrul Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă, a declarat anterior că SUA ar putea livra avioane de luptă F-16 Ucrainei până la sfârșitul acestui an.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel