SUA cer "transparenţă" Beijingului în sângeroasa represiune din Piaţa Tiananmen

Eduard Pascu |
Data publicării:

Statele Unite au salutat joi memoria manifestanţilor chinezi ucişi în sângeroasa represiune din Piaţa Tiananmen în 1989, reclamând "transparenţă" Beijingului cu privire la evenimente, notează AFP.

"Statele Unite vor continua să stea alături de poporul chinez care cere guvernului său respectarea drepturilor universale ale omului", a declarat secretarul de stat american, Antony Blinken, într-un comunicat, transmite Agerpres.

"Aducem un omagiu sacrificiului celor care au fost ucişi în urmă cu 32 de ani, precum şi curajoşilor militanţi care îşi continuă eforturile şi astăzi în faţa represiunii continue a guvernului" de la Beijing, a adăugat el.

De asemenea, el a îndemnat China la "transparenţă" şi la prezentarea unui "bilanţ complet al celor ucişi, reţinuţi sau dispăruţi" în represiunea din Piaţa Tiananmen, care a făcut sute, chiar peste o mie de morţi.

În același timp, președintele Joe Biden a prelungit lista firmelor chinezești care nu pot beneficia de investiții americane, fiind bănuite de colaborare cu Armata Chineză. 

Washingtonul participă în fiecare an la acest exerciţiu diplomatic pentru a marca ziua de 4 iunie 1989 când regimul comunist chinez a zdrobit mişcarea prodemocraţie din faimoasa piaţă din capitala ţării, Beijing.

Anul acesta, secretarul de stat american a mai spus că vede "un ecou" al manifestaţiilor din Tiananmen în "lupta pentru democraţie şi libertate din Hong Kong, unde o ceremonie pentru a comemora masacrul din Piaţa Tiananmen a fost interzisă de autorităţile locale".

Poliţia din Hong Kong a interzis, pentru al doilea an consecutiv, desfăşurarea acestei ceremonii anuale, invocând ca în 2020 restricţiile legate de pandemie.

Ministrul securităţii din Hong Kong a avertizat că noua şi drastica lege a securităţii naţionale pe care Beijingul a impus-o fostei colonii britanice ar putea fi invocată împotriva contravenienţilor.

Timp de decenii, Hong Kong şi Macao au fost singurele locuri din China unde, la 4 iunie, s-a comemorat intervenţia sângeroasă a armatei chineze împotriva mişcării sociale şi studenţeşti din 1989, la Beijing.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel