SUA, arsenal nuclear. Schimbare de STRATEGIE. Plan într-un peisaj ”geopolitic nesigur”

Tudor Curtifan / 15 mai 2018 / 20:56
explozie nucleara
explozie nucleara

Agenția federală care supraveghează stocul de armament nuclear a recomandat ca producția de nuclee de plutoniu care declanșează focoase nucleare să fie împărțită între Carolina de Sud și New Mexico.

Oficialii declară că planul va spori flexibilitatea producției de arme, fără a se baza pe un singur sit.

Recomandarea Administrației Naționale de Securitate Nucleară vine într-un moment în care Statele Unite ale Americii încearcă să crească producția de nuclee de plutoniu la 80 pe an până în 2030, totul în contextul "peisajul geopolitic ce evoluează nesigur".

Prin această acțiune SUA încearcă să își descurajeze adversarii și să asigure securitatea aliaților săi.

Cel puțin 30 de nuclee de plutoniu vor fi produse în fiecare an la Laboratorul Național Los Alamos - sit-ul din nordul Mexicului unde bomba atomică a fost dezvoltată acum zeci de ani.

Ele vor fi produse și la sit-ul Savannah River din Departamentul de Energie al SUA din Carolina de Sud, care prevede repopularea unei instalații planificate de prelucrare a combustibilului în SUA.

Guvernatorul din Carolina de Sud, Henry McMaster, și-a exprimat sprijinul pentru mutarea producției de plutoniu pe râul Savannah.

Potrivit defensenews.com, și democrații au fost încântați de faptul că Los Alamos, New Mexico, ar putea să extindă producția de nuclee de plutoniu în cadrul planului cu o investiție în valoare de mai multe miliarde de dolari.

Rapoartele interne ale guvernului elaborate la începutul acestui an indică probleme de siguranță serioase și persistente care încă afectează atât Los Alamos, cât și râul Savannah, potrivit unui raport recent al Centrului pentru Integritate Publică.

Înainte ca misiunea de fabricare a nucleelor de plutoniu să ajungă la Los Alamos, există preocupări ale funcționarilor de la laborator de la cercetare și dezvoltare la producție.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy