Steadfast Defender 24: Cum se va desfăşura cel mai mare exerciţiu militar al NATO în Europa?

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

NATO va lansa săptămâna viitoare cele mai mari exerciții militare din ultimele decenii, aproximativ 90.000 de oameni urmând să ia parte la ''simulări de război'' care vor dura câteva luni și care au ca scop să demonstreze că Alianța poate să-și apere întregul teritoriu până la granița cu Rusia, au anunțat joi înalți oficiali militari ai NATO. Manevrele se desfășoară în contextul în care războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei continua. NATO, ca organizație, nu este implicată direct în conflict, cu excepția faptului că furnizează Kievului sprijin neletal, deși multe țări membre trimit arme și muniții în mod individual sau sub forma unor grupuri și oferă pregătire militară.

NATO a anunțat joi că va începe săptămâna viitoare cel mai mare exercițiu militar din ultimele decenii, la care vor participa 90.000 de soldați și care va testa timp de câteva luni capacitatea aliaților de a se angaja într-un conflict cu un adversar precum Rusia.

În lunile dinaintea ordinului președintelui Vladimir Putin de a trimite trupe rusești în Ucraina în februarie 2022, NATO a început să consolideze securitatea pe flancul său estic, la graniţa cu Rusia și Ucraina. Este cea mai mare consolidare din punct de vedere militare pe care NATO o face din perioada Războiul Rece şi până în prezent. Jocurile de război sunt menite să descurajeze Rusia să țintească o țară membră.

Exercițiile - denumite Steadfast Defender 24 - "vor arăta că NATO poate desfășura și susține operațiuni complexe multidomeniu timp de mai multe luni, pe mii de kilometri, din Nordul Atlanticului până în Europa Centrală și de Est, și în orice condiții", se arăta într-un comunicat de presă al NATO.

NATO a anunțat joi că va începe săptămâna viitoare cel mai mare exercițiu militar din ultimele decenii, la care vor participa 90.000 de soldați și care va testa timp de câteva luni capacitatea aliaților de a se angaja într-un conflict cu un adversar precum Rusia.

Steadfast Defender 2024 se va desfășura până la sfârșitul lunii mai și va implica unități din toate cele 31 de țări membre NATO, plus Suedia, țară în curs de aderare, a declarat recent generalul american Christopher Cavoli, comandantul suprem al NATO în Europa.

Exercițiul, compus dintr-o serie de manevre militare individuale mai mici, se va întinde din America de Nord până la flancul estic al NATO, aproape de granița cu Rusia.

Vor fi implicate 50 de nave militare, 80 de avioane și peste 1.100 de vehicule de luptă.

Exercițiul Steadfast Defender 2024 - cel mai mare de la exercițiul Reforger din 1988, din timpul Războiului Rece - are loc în contextul în care NATO își revizuiește apărarea în contextul războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

Alianța condusă de SUA a trimis mii de soldați pe flancul estic și a elaborat cele mai ample planuri de la prăbușirea Uniunii Sovietice încoace pentru a se proteja de un atac rusesc.

Amiralul Rob Bauer, președintele comitetului militar al NATO, a declarat că amploarea exercițiului a reprezentat o demonstrație a noii pregătiri a Alianței.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel