Statele Unite sunt cu doi pași în spate față de Rusia și China în programul rachetelor hipersonice

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Conform unui raport al Congresului SUA, Rusia și China deja dețin rachete hipersonice care, cel mai probabil sunt armate cu focoase nucleare. 

Statele Unite au urmărit activ dezvoltarea armelor hipersonice - care se deplasează la viteze de cel puțin Mach 5 - ca parte a unui program început în anii 2000, transmite USNI News.

Finanțarea pentru armele hipersonice a fost relativ mică în trecut; cu toate acestea, atât Pentagonul, cât și Congresul au arătat un interes tot mai mare pentru dezvoltarea și implementarea cât mai rapidă a sistemelor hipersonice.

Acest lucru se datorează, în parte, interesului tot mai mare față de aceste tehnologii dezvoltate atât de Rusia cât și de China, ambele având o serie de programe de armament hipersonic și probabil dețin arme hipersonice operaționale - potențial armate chiar și cu focoase nucleare.

Majoritatea armelor din programul hipersonical SUA, spre deosebire de Rusia și China, nu sunt concepute pentru a fi utilizate cu focos nuclear. Ca urmare, armele hipersonice americane vor necesita probabil o mai mare acuratețe și din punct de vedere tehnic vor fi mai dificil de dezvoltat decât sistemele chineze și ruse echipate cu armament nuclear.

Pentru anul 2021 Pentagonul a solicitat, pentru toate cercetările legate de dezvoltarea programului hipersonic, 3,2 miliarde de dolari - în creștere față de 2,6 miliarde de dolari în 2020.

Federația Rusă susține că este singura țară din lume care deține rachete hipersonice. 

Rușii susțin că au dezvoltat și testat deja cu succes rachete hipersonice Avangard și Kinzhal. În 2019 Vladimir Putin spunea că Rusia este singura ţară din lume care deține rachete hipersonice, precizând că e prima oară când Moscova conduce o astfel de ”cursă” a înarmării cu Occidentul.

Iar rachetele hipersonice Kinzhal, lansate de pe avioane militare, sunt în dotarea armatei ruse încă din 2018, susținea în 2019 președintele rus Vladimir Putin.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel