Statele Unite, noi precizări cu privire la livrarea primelor două baterii ale sistemului NASAMS către Ucraina: Nu am făcut încă transferul

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Statele Unite vor începe să livreze primelor două baterii ale sistemului NASAMS către Ucraina peste aproximativ două luni, a declarat marți Pentagonul, respingând informaţiile apărute în mass-media care relatau că Ucraina le-a primit deja.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a fost citat greșit în weekend în transcrierea unui interviu acordat postului american de televizune CBS, sugerând că două baterii ale sistemului NASAMS au fost deja livrate, potrivit Reuters.

Emisiunea "Face the Nation" a postului CBS News a corectat transcrierea, recunoscând o eroare de traducere din ucraineana în engleză, iar Pentagonul a încercat să clarifice ulterior informaţiile în ceea ce privește livrarea sistemul național avansat de rachete sol-aer (NASAMS).

„Vreau să îi mulțumesc președintelui Biden pentru o decizie pozitivă care a fost deja luată. Și Congresului SUA... am primit NASAMS. E vorba de sistemele de apărare antiaeriană. Dar, credeți-mă, nu este nici pe departe suficient pentru a acoperi infrastructura civilă, școlile, spitalele, universitățile, casele ucrainenilor, a precizat preşedintele Ucrainei, potrivit traducerii publicate în weekend de postului CBS News.

"Statele Unite nu au livrat până acum NASAMS către Ucrainei. Ne așteptăm ca primele două să fie livrate în următoarele două luni", a declarat generalul de brigadă Patrick Ryder, un purtător de cuvânt al Pentagonului, în cadrul unei conferințe de presă.

La începutul lunii septembrie, Departamentul american al Apărării (DoD) a veni cu noi precizări referitoare la achiziţia şi livrarea sistemului de apărare aeriană NASAMS care urmează să fie oferit Ucrainei. La momentul respectiv, Pentagonul preciza că Ucraina va primi două baterii ale sistemului NASMAS pentru a-şi consolidat apărare aeriană.

Statele Unite au aprobat trimiterea către Ucraina a unui total de opt sisteme de tip NASAMS, iar Ryder a declarat că restul de șase vor fi livrări "pe termen mai lung". Sistemele de tip NASAMS fac parte dintr-un angajament mai mare, de peste 15 miliarde de dolari, de asistență de securitate a SUA pentru Ucraina de la începutul invaziei rusești, la 24 februarie, potrivit guvernului american.

Sistemele NASAMS sunt fabricate de un consorțiu al corporației americane Raytheon Technologies și al grupului norvegian Kongsberg. Complexul include lansatoare şi stații radar Raytheon AN/MPQ-64F1.

Raytheon este responsabil pentru furnizarea de rachete aer-aer cu rază medie de acțiune AIM-120 AMRAAM pentru acest sistem, iar Kongsberg furnizează lansatoarele.

Raza de tragere a sistemului antiaerian în configurația NASAMS II folosind rachete AIM-120C AMRAAM este de până la 25 km, iar înălţimea la care doborî o ţintă aeriană este cuprinsă între 14-15 km.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel