Statele Unite au trimis sute de militari şi zeci de blindate în Lituania, pentru descurajarea Rusiei (Video)

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Statele Unite desfăşoară, în Lituania, un batalion de militari şi zeci de tancuri, printr-o rotaţie fără precedent de şase luni, în cadrul unei operaţiuni de disuasiune vizând Rusia.

Zeci de tancuri Abrams şi vehicule Bradley au fost aduse cu trenul la Baza militară Pabrade, situată la periferia oraşului Vilnius, relatează Agenţia France-Presse şi cotidianul Le Figaro.

Recent, ministrul apărării lituanian, Raimundas Karoblis, a declarat că speră că NATO va face mai mult în domeniul apărării aeriene. O dorință împărtășită de omologul său leton, Artis Pabriks, care a cerut, de asemenea, aliaților să-și consolideze prezența navală în regiunea baltică, potrivit Opex360.

Zeci de tancuri de tip Abrams şi de blindate de tip Bradley au fost aduse, luni, cu trenul la un poligon de exerciţii la Pabrade, în apropiere de Vilnuis.

În așteptarea examinării acestor solicitări și ca parte a operațiunii sale „Atlantic Resolve", Armata SUA a desfășurat în Lituania, pe 21 octombrie, Batalionul 1 al Regimentului 9 Cavalerie [afiliat cu Brigada a 2-a blindată a Divizia 1 cavalerie]. 500 de soldați, 30 de tancuri M1A2 Abrams, 25 de tancuri tip Bradley și alte 70 de vehicule.

Mai exact, această unitate americană va avea sediul într-o zonă de instruire situată în Pabrade, un oraș mic, lângă granița cu Belarus. Ea va rămâne acolo până în primăvara viitoare. Suportul său logistic va fi furnizat de armata lituaniană.

Rețineți că un un batalion de militari americanu este, de asemenea, desfășurat în nordul Poloniei, în apropierea enclavei rusești Kaliningrad, care se află între Polonia și Lituania.

Această poziționare se explică prin necesitatea de a apăra, dacă este necesar, traversarea istmului Suwalki, adică un coridor de 45 km lățime între Kaliningrad și Belarus, care este singurul punct de acces al Rusiei între țările baltice și restul țărilor NATO și Uniunea Europeană.

Sosirea acestui batalion blindat american la Pabrade, anunțat în septembrie anul trecut, a fost întâmpinat de Ministrul lituanian al Apărării, Raimundas Karoblis care a anunţat că desfăşurarea celor aproximativ 500 de militari americani, care urmează să rămână toată iarna, arată că o prezenţa militară americană pe flancul de est al NATO "nu mai este tabu".

,,Mai întâi acesta este un mesaj din partea Lituaniei şi ţărilor vecine din NATO (care spune) că aliaţii sunt alături de noi", a declarat ministrul pentru AFP. ,,Este totodată un mesaj adresat Rusiei (care spune) că Statele Unite sunt angajate, este un element de disuasiune suplimentar", a adăugat el.

Sosirea trupelor americane arată că Lituania poate avea încredere în SUA

,,Această desfăşurare este o manifestare a angajamentului american de a continua disuasiunea pe flancul de est al NATO, în momentul în care Statele Unite îşi retrag trupele din Siria şi îşi abandonează aliaţii kurzi'', a declarat Ben Hodges, fost comandant al forţelor armate americane în Europa.

,,Nimeni, inclusiv ruşii, nu ar trebui să se îndoiască de angajamentul americanilor în NATO, în pofida faptului că eu cred că este o greşeală să se iasă din Siria", a declarat Ben Hodges la telefon pentru AFP.


DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel